TeleMadrit contraataca

Perquè em costaria molt programar que abans de llegir aquestes frases sonés alguna musiqueta tipus “L'imperi contraataca” o quelcom semblant. La notícia m'ha fet entre odi, pena i gràcia... no sé com definir-ho; ha estat un barreig de sentiments.

Per agafar simpatia a aquesta televisió que paga tot contribuent a Madrit (alguns amb molt d'orgull i d'altres amb més vergonya aliena que res més, us aconsello si no el vareu veure aleshores, el vídeo que teniu penjant al Youtube anomenat “Ciutadans de segona” (amb el seu títol original anomenat “Ciudadanos de segunda“). Intenten fer veure a la gent de Madrit com està de discriminada la llengua espanyola, i tots aquells que la parlen, a Catalunya.

Dons ara contraataquen amb un segon documental (per dir-li d'alguna manera) on es tornen a fer ferrenys amb la discriminació de la llengua espanyola a Catalunya. Per fer-vos-en 5 cèntims, us diré que el que informa el documental és que a un municipi costaner, es veu (que curiós) per llogar un cotxe cal anar a “Sitges Lloguer de cotxes”. També són informats la gent de Madrit (perquè és l'àmbit d'aquesta tv) que “los helados son gelats y un zumo un suc”. A l'igual que si anem a a qualsevol lloc de parla anglesa, un gelat serà un ice-cream i un suc (de taronja, per exemple) potser un orange-juice... També ens informa que si volem anar a menjar, ho podem fer a un lloc que es diu “El Recó del Bon Menjar” - Si us plau, amo del restaurant... s'escriu Racó!!!!...

El vídeo no s'acaba aquí, sinó que ens ofereixen més classes magistrals de català. Que si no hi ha “bocadillos”, sinó que entrepans... el vídeo no té desperdici i us el recomano per poder agafar encara més antipatia a aquesta televisió enemiga; el podeu veure a e-noticies i 3cat24 entre d'altres. 

Particularment, però, m'estranya un parell de coses; la reportera és una tal Berta Queralt. No he trobat un d'on és, però al dir les frases i paraules en català, té un accent perfecte, vull dir que fins i tot diu la vocal neutre. Sospito que és catalana... Bertaaaaaaaaaaaa!!!! No anem bé per aquí. Ja sé que s'ha de menjar, però a aquest preu... això no és periodisme ni res...

I per altra banda, amb nego a creure que la gent de Madrit (alguns, igual que aquí, segur que sí) necessiten poder llegir “panadería” en comptes de “forn de pa” en veure un establiment amb tot de coques, croissants, tipus de pa... a l'aparador.

Comentaris