Victòries

La gran majoria dels personatges dels que se n’ha escrit la seva història són homes. Això en cap cas significa que no hi hagués dones extraordinàries. Ans al contrari. L’única diferència entre ells i elles és que dels primers algú n’escrivia la seva vida, i de les segones difícilment. Amb una possible excepció, les dones de caràcter religiós. Afortunadament, als monestirs on estaven recloses o comunitats on vivien van tenir cura de documentar, en la mesura que els va ser possible, part de la seva vida. És així com ens ha pogut arribar el seu llegat i la seva obra fins als nostres dies. Curiosament, aquelles que van passar per aquest món de manera més inadvertides, són de les que finalment n’ha quedat un record. És per això que tot el recull de Victòries (ISBN 978-84-09-66830-4) són dones religioses.

Victòries tan sols és un tast i un esbós biogràfic. Un intent de tornar-les a posar al mapa vigatà.

M’agradaria justificar el títol del treball: Victòries. A l’hora de cercar un títol m’agrada sempre jugar amb el topònim Vic. Un joc de paraules, algun mot que porti incorporat el nom de la ciutat, alguna cosa... D’acord amb el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, la tercera accepció de victòria és «personificació de la victòria». Crec poder afirmar sense risc d’equivocar-me que totes les dones que formen part d’aquesta compilació són victòries personificades. Models. Referents. O, com a mínim, totes elles sortiren victorioses dels seus embats, que no foren pocs ni fàcils. Si ja partien d’una societat que no les tenia prou en compte, cal afegir-hi, a més, els reptes que es posaren i que assoliren amb escreix. Les religioses compreses a Victòries són:

  • Maria de les Llagues Osona i Mongraula: fundadora del monestir de Santa Teresa de Vic.
  • Arcàngela de Ferreras i Bosch: religiosa que va morir en olor a santedat.
  • Maria Teresa Saits i Vilardebò: fundadora del monestir del Saits de Vic.
  • Felipa Salarich i Arqués: la primera dona proposada com a Vigatana Il·lustre i que va dedicar més de 75 anys als malalts.
  • Ramona Llimargas Solé: fundadora de les Germanes de Jesús Pacient de Barcelona.
Des d'aquí el podeu comprar, compartir i previsualitzar.

No cal dir-ho però ho dic, si el compreu, si el llegiu i us agrada, qualifiqueu-lo bé. Sinó... també. I si voleu compartir la vida i obra d'aquestes vigatanes extraordinàries, només cal que reenvieu l'enllaç d’aquesta pàgina. El boca orella és el tot. Espero i desitjo que el gaudiu.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada