Un passeig per Vic


Un passeig per Vic (ISBN: 978-84-617-5996-5) és el meu primer llibre editat i publicat. 

Al llarg de 276 pàgines intento fer un passeig per la ciutat que m'enamora. Primerament, el llibre contextualitza la ciutat. Si bé hi ha reminiscències de la ciutat d'abans de la nostra era, inicio aquesta contextualització a partir de l'ocupació sarraïna. Després d'aquests vingueren els francs, la revolta d'Aissó, la repoblació liderada per Guifré el Pilós i, finalment, el que podem entendre com a Vic: el Vicus Ausonensis.

Feta la contextualització, el llibre inclou una trentena de parades que es poden fer tot fent un passeig. El mateix títol ja denota l'esperit del llibre. Un «anar fent», sense presses, gaudint del paisatge, on totes i cadascuna de les parades no tenen horari i en cap cas li costa un cèntim a qui les fa. A més, l'itinerari comença en un punt i acaba un altre, sense haver de passar dues vegades pel mateix lloc.

La ruta comença al Pont Gòtic. A partir d'aquí i en diferents llocs emblemàtics, es pot conèixer part de la vida de Jaume Balmes al parc que duu el seu nom; la muralla medieval i la muralla del morbo al Portal d'en Teixidor; el Portal de Malloles; el que jo anomeno cruïlla PRAB; l'antic convent de la Mercè; el passeig de Muralla davant del claustre de la catedral; el Portal de Queralt; l'Albergueria i el carrer dels Dolors; la Plaça de Malla; el call dels Jueus; la plaça de la Pietat; l'església de Sant Sadurní; la plaça del Paradís, el castell dels Montcada; el descobriment, les propietats i restauració del temple romà in situ; la plaça Don Miquel de Clariana amb la casa mortuòria del Jaume Balmes; el Portal de Santa Eulàlia; la rambla del Passeig; el Merma; la plaça del Pes; la plaça del Canonge Collell; la plaça de Sant Felip; la història i casa de Ramon Sala i Saçala, com també la batalla de Vic; el bisbat de Vic i l'escola catedralícia a la plaça del Bisbe Oliba; la plaça de la Catedral; la casa natal del nostre patró: Sant Miquel dels Sants; l'església de Sant Just; el call Nou i el carrer de la nissaga dels Caçador; la casa Rocafiguera i els invitats especials que va tenir; la casa Comella, els fanals de Gaudí i altres elements de la plaça Major, i el carrer de l'Arquebisbe Alemany.

Al llarg de totes i cadascuna de les parades es pot descobrir la grandesa i importància de la ciutat. Cada racó que es descobreix, ens aporta alguna cosa que, sovint, ignorem. Cada detall, cada mirada, ens pot fer descobrir un Vic diferent que es va estimar en cada moment.

El llibre es va presentar a la llibreria La Tralla el vint-i-nou de novembre de l'any 2016. Va ser un gran èxit fins després de reis: almenys és fins on tenim dades de la llibreria:


Fins i tot, tot i vendre's poc més d'un mes, fou un dels més venuts de l'any 2016:


Avui en dia, encara es pot trobar en alguna llibreria de la ciutat. Si el trobeu o ja el teniu, confio que us agradi!

Comentaris

  1. Estic acabant Glòries Vigatanes i si el trobo será el meu proper per Sant Jordi

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Josep.
      A veure si el trobes... em consta que costa una mica.

      Sort i gràcies!

      Elimina
  2. Bon dìa Carles, acabo de llegir Un passeig per Vic, i m'he quedat amb el dubte de perque St.Miquel mira la Plaça del Paradís (Realment i dona l'esquena) al llibre dius que més endavant ho explicarás.
    T'agraïre una resposta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      No ho acabo d'entendre... De fet, sant Miquel no mira la plaça del Paradís.

      El motiu pel que hi ha sant Miquel allí, malauradament no ho sé.

      Sal.

      Elimina
  3. Per cert m'ha agradat molt el llibre i he experimentat pasejant per cada lloc. Gràcies per una bona feina.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada