El finançament

I diu l'article 206 de l'Estatut(et) d'autonomia de Catalunya sobre la participació en el rendiment dels tributs estatals i mecanismes de solidaritat:

4 - La determinació dels mecanismes d'anivellament i de solidaritat s'ha de fer d'acord amb el principi de transparència, i se n'ha d'avaluar el resultat quinquennalment.
5 - L'Estat ha de garantir que l'aplicació dels mecanismes d'anivellament no alteri en cap cas la posició de Catalunya en l'ordenació de rendes per capita entre les comunitats autònomes abans de l'anivellament.
6 - S'ha de tenir en compte, com a variable bàsica per a determinar les necessitats de despesa a què fa referència l'apartat 1, la població, rectificada pels costos diferencials i per variables demogràfiques, en particular per un factor de correcció establert en funció del percentatge de població immigrant. Així mateix, s'han de tenir en compte la densitat de població, la dimensió dels nuclis urbans i la població en situació d'exclusió social.

I els sub-articles són textuals, perquè val la pena posar-los.

Però des dels mitjans de comunicació el tripartit, els hi ha faltat cames per vendre'ns com el millor finançament que mai hem tingut. I és cert, perquè si no havia de ser millor que el que teníem, ja no valia la pena posar-nos-hi (posar-s'hi, vaja)

Però quant a què?, i és molt millor? Val la pena? Sense fer ús de ideologies ni partidismes, molts economistes i polítics l'han titllat des d'il·legal fins a broma de mal gust, i sense entendre-hi massa, molt ho veiem així.

I és que:

  • Quant a l'article 206,4, molts ja s'han queixat de la falta de transparència.
  • Quant al 206,5, en el nou acord no hi surt ni tant sols la paraula ordinalitat que s'havia parlat tant i era una línia vermella que no es podia travessar. Què és la ordinalitat? Això vol dir que si, abans que Espanya ens espoliés fiscalment estàvem en la tercera posició de renta per càpita, un cop espolitats, havíem de seguir estant en la tercera posició i no podia ser que d'altres CCAA ens superessin.
  • I quant al 206,6, les variables amb les quals s'ha fet tot aquest tinglado, no és, com posa l'Estatut(et), la immigració, i, si ho és en canvi, d'altres variables que han demanat altres CCAA tals com Andalusia, Illes Balears i demés.

Total: abans ens espoliaven escandalosament, ara ens espolien molt. Hem millorat? Sí; prou? No. Es compleix la llei? No com es pot veure.

I una cosa tant fàcil com fer una mitjana aritmètica tampoc ho saben fer els que governen allí, ja que , i que algú m'expliqui com, han aconseguit que totes les CCAA estiguin per sobre de la mitjana. O això és el que diuen. I tenint en compte que el que conforma una mitjana són valors per sobre i per sota... es fa difícil de veure.

I tot això avalat per qui? Pels senyors d'E (ex- Republicana i ex-Catalunya). I és que aquesta vegada l'han feta grossa, molt grossa. Massa grossa.

Comentaris