Mercat Medieval de Vic

Cap de setmana… no sé ben bé com definir-lo. Reconec que no m’agrada les grans masses de gent. Sóc un home tranquil que defuig de totes aquestes històries. Les respecto i fins i tot, fins un cert punt, les trobo atractives i m’agraden; si més no mentre la cosa no surt de mare. Així doncs, si es fan bé les coses, no hi estic gens en contra. Seguint la política socràtica de només sé que no sé res, em limito a dir el que penso i a donar informació de servei; també, com no, una lleugera crítica.

Aquesta cap de setmana és Mercat Medieval a Vic. Ja per sí, Vic és una ciutat fantàstica. Els que no hi hagin estat, val molt la pena i, a ser possible, acompanyats d’algú que sàpiga algunes coses de Vic i us les pugui explicar. Més enllà de les llonganisses i el pa de pessic, Vic té molta història i, part d’ella perquè alguna se l’han carregat literalment, es pot veure, intuir i apreciar tot passejant pel casc antic. Particularment, és un exercici que faig sovint i sempre trobo quelcom que no havia vist abans i em continua meravellant.

Aquest matí, m’he disposat anar a comprar el pa. El forn que vaig habitualment estava tancat perquè és festa. No ho acabo d’entendre però, tenien tancat. També m’he acostat al mercat municipal a comprar uns ingredients que em faran falta per dinar. Llavors, he anat a l’excel·lent Plaça Major; icona del municipi. Devien ser les deu o quarts d’onze i ja hi havia un munt de gent. De fet, des que he marxat de casa ja he pogut apreciar que la gent ja no trobava aparcament no massa enlloc. I és a partir d’aquí que em faig una sèries de reflexions. Aquestes, no són noves i no són arran del Mercat Medieval, sinó que les tinc cada vegada que Vic celebra coses d’aquesta magnitud.

No estic dient que no s’hagin de fer Mercats Medievals, ni Mercats de Música Viva ni Mercats del Ram… Només dic que ho facin bé; al meu parer, és clar. Al passeig de Vic, un tot terreny que intentava sortir de dins del passeig (zona de prioritat per als vianants) que ni sé com hi ha entrat ni sé com n’haurà sortit. En qüestió de poca estona, Vic queda col·lapsat de gent amb els seus cotxes que entra al municipi a la recerca d’aparcament. I, és en aquest moment quan les normes de conducció queden en segon o tercer terme. Que durant la setmana un vigatà aparca on no és pot? Doncs multa i grua. Però, en aquestes ocasions i, sempre dic que em costa d’entendre pel que explicaré més endavant, barra lliure; Vic es converteix en una espècie de Nàpols. La gent aparca on vol; cosa que inclou zones on habitualment no es pot però hi ha espai per fer-ho, zones privades de veïns, zones on habitualment ni es pot ni hi ha espai per fer-ho com poder ser borals de les carreteres properes. També és fàcil veure cotxes que, a la recerca de sis metres quadrats (?) i inconscientment, es posen en carrers en contradirecció amb el perill que això comporta. Vaja, tot un show. Evitable en bona part des del meu punt de vista.

Des del meu punt de vista, el Mercat Medieval no és més que La botiga al carrer i amb els dependents/es disfressats/des. Té encant, no ho negaré... però vindria a ser això. Ep, insisteixo que si no hi ha grans masses de gent, m’agrada però, no deixa de ser això. Trobes al carrer i ambientat a l’època medieval el que pots trobar cada dia a les botigues però amb el preu incrementat amb un percentatge (no n’estic segur però diria que sí). I amb alguns matisos importants. La gent de Vic, continua fent la seva vida; els que anem a comprar el pa al forn x, aquest cap de setmana no el comprarem a una paradeta; o els que van a comprar llonganisses a la cansaladeria, no les compraran tampoc en cap paradeta… Qui compra en aquestes paradetes? Doncs tota la gent que ve de fora. I qui són aquestes paradetes… m’atreviria a dir que les paradetes de Vic són una mínimia-mínima part. Vull dir, més enllà del lloguer que deu cobrar l’ajuntament a les paradetes, l’impacte econòmic no deu ser pas massa gran. O sí? No ho sé (Sócrates). Endemés, també hi ha la bonica paradoxa que la gent de fora ve al Mercat Medieval de Vic i, com que Vic és terra d’embotits, acaben comprant coses “típiques de Vic” però que no les han fet gent de Vic. Vaja… em pregunto quin percentatge de la gent que s’emportarà una llonganissa la comprarà de la casa Sendra o d’alguna de les cansaladeries del carrer dels Argenters…

Finalment, relacionant tot el moviment de la gent amb l’impacte econòmic. Com sempre em pregunto, què costaria tancar el municipi als de fora? No sé si estic dient alguna bestiesa… Crec que aquest mateix cap de setmana a Espinelves celebren Fira de l’avet. Doncs si no estàs empadronat al poble, no tens accés al poble. Ja sé que Vic no és Espinelves però, quan veus que la ciutat es col·lapsa i que la gent no hi ha manera que trobi aparcament i ho acaba fent a qualsevol lloc i de qualsevol manera (aparcar), reflexiones sobre l’aforament de Vic i la possibilitat que es desviïn els cotxes cap a les afores i Vic, traient una petita partida del gran impacte econòmic (?), disposi d’autobusos llançadora per portar als visitants. D’aquesta manera, els conciutadans de Vic no veurien pertorbada la seva tranquil·litat, la ciutat no es col·lapsaria, tampoc es contaminaria més del que ja està i, també molt a favor dels visitants, podrien anar directament a un descampat on hi hauria aparcament segur i un autobús els deixaria a 5 minuts del centre; en definitiva, podrien gaudir més de Vic i no pas perdre temps i paciència buscant lloc per aparcar. A cada gran mercat que fa Vic, em pregunto perquè no ho fan. Em penso que tots aniríem millor.

Per cert, em deixava la informació de servei… Si teniu pensat venir a Vic aquest cap de setmana, feu-ho d’hora el matí perquè a mig matí Vic es converteix/convertirà en una llauna de sardines on difícilment podreu gaudir de res. Avui és festa i ja està com està però demà, cal sumar-li el mercat setmanal. Dos mercats en un! Si de per si el Mercat Medieval aporta molta gent i el Mercat del dissabte també, tots junts demà serà espectacular.

Comentaris