Efecte papallona
Desconec si tots o algú o ningú sap del que estic parlant. Podem començar per l'explicació tècnica i acabar-ho amb un exemple pràctic.
L'efecte papallona és un concepte que fa referència la noció de sensibilitat a les condicions inicials dins del marc de la teoria del caos. El seu nom prové d'un antic proverbi xinès: “l'aletejar de les ales d'una papallona es pot sentir a l'altra banda del món”.
La idea és que, donades unes condicions inicials d'un determinat sistema natural, la més mínima variació en elles pot provocar que el sistema evolucioni en formes totalment diferents. Succeint així que, una petita pertorbació inicial, mitjançant un procés d'amplificació, podrà generar un efecte considerablement gros (font: wikipedia).
Com diria en Miquel Calçada al doctor Soler en aquell fantàstic programa de la dècada dels 90 anomenat Persones Humanes: “anem al cas pràctic”. Un exemple claríssim sobre l'efecte papallona és deixar anar una pilota just sobre l'aresta de la teulada d'una casa diverses vegades; petites desviacions en la posició inicial poden fer que la pilota caigui per una banda de la teulada o per l'altra, conduint a trajectòries de caiguda i posicions de repòs final completament diferent. Canvis minúsculs que condueixen a resultats totalment divergents.
És el que aquí es coneix popularment com l'efecte Capità Enciam i el seu “els petits canvia són poderosos”. Bromes a part, us invito a aturar-vos a pensar què us ha fet arribar on sou o un estat al qual pugueu estar. Perquè de la mateixa manera que un ridícul mil•límetre pot fer caure una pilota cap a una banda o altra d'una teulada, un mins somriure pot acabar amb un casori, i un no somriure pot acabar amb les esperances.
Ja ho diuen que en la vida, són els detalls el que importa, perquè són aquests els que ens porten cap a una banda o altra. Però de la mateixa manera que una cosa simbòlica ens pot dur o portar a la felicitat, també penseu que sempre hi ha “la gota que fa vessar el got”. I és una ridícula gota... “què m'ha de fer passar una simple gota?”, pot pensar algú... doncs fer vessar el got; quasi res.
Ja ho sabeu, doncs, “els petits canvis són poderosos”; teoria de la papallona. Mimeu i tingueu cura dels detalls, i sort.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada