Els Pastorets de Colors

El cap de setmana passat a Vic es van fer els peculiars Pastorets de tots colors. I francament, tot són elogis; ja siguin locals o procedents de fora. Aquesta iniciativa portada pel Consorci de Normalització Lingüista d'Osona, ja fa 5 anys que ho celebra i cada any són més exitosos.

Altres iniciatives, tals com la parella lingüista o la campanya "Parla'm en català" també han sortit de les prodigioses ments del Consorci. I els Pastorets són una barreja d'ambdues coses. Els Pastorets fan d'integració social, integració cultural i integració lingüística; un tres en un que ni els millors supermercats poden oferir.

El fet és que quan un immigrant arriba a la comarca, quant a la llengua, pot fer dues coses: aprendre el català, o no aprendre'l. Cas que el vulgui aprendre (per desgràcia nostre i seva no són tots) alguns recorren al Consorci on un munt de voluntaris estan disposats a invertir una hora a la setmana per parlar en català amb ells i així enriquir-se mútuament. L'immigrant aprèn català, i el català es pot enriquir d'una cultura que no és la nostra.

Des de fa 5 anys, doncs, es fan aquests Pastorets on, a més de practicar amb la nostra llengua, aprofundeixen amb una cosa tant nostrada com els Pastorets tot participant de la cultura popular catalana i s'integren socialment. No cal entrar ara, amb la gràcia, la sorpresa grata i la gratitud que ens provoca als catalans quan un immigrant, com a qualsevol país normal, aprèn la llengua pròpia d'un país i participa de la cultura d'aquest com qualsevol altre. És trist que això ens sorprengui ja que malauradament hi ha més excepcions que regles, però més trist és quan aquests mateixos immigrants es queixen que no els ajudem prou i sempre se'ls hi dirigeixen en espanyol. Ja m'explicareu com els ajudem si actuem d'aquesta manera!!!!

Però l'immigrant no només s'enriqueix de llengua i cultura, sinó que a més, també socialment; vull dir que el català els hi obra un munt de portes, a integrar-se, a formar part d'un tot... i això sempre és molt millor que viure en un context marginal.

En fi, dissabte van fer una sessió i els assistents ens ho varem passar molt bé i varem riure una bona estona; diumenge hi va anar la plana major i política (no sé qui va riure més de qui en aquest cas). Val a dir que no són uns Pastorets de caire professional, i s'entrebanquen i totes aquestes coses que faríem tots els amaters, però, i vull deixar-ho ben clar, això no és l'important. L'important és que gent de fora del nostre país s'interessi per les nostres coses, hi participi, s'integri i ho defensi. Moltes gràcies a tots i totes per l'esforç que feu.

Fetes les sessions de dissabte al vespre i diumenge al matí, l'any que ve més.

Comentaris