La Marató de TV3

Ja tenim els anuncis de "La Marató" de TV3 aquí. "La Marató" en sí la fan el proper 14 de desembre i, enguany, la presenten les periodistes Raquel Sans i la Lídia Heredia.

Aquest any, el dissetè, també s'hi ha afegit un llibre. “L’edició d’un llibre que té com a objectiu recaptar fons i sensibilitzar sobre les malalties tractades en el programa” ... “es podrà trobar en llibreries, al preu de 9 euros. Es tracta d’un volum de 8 relats de ficció que tenen com a fil conductor les malalties mentals greus i que conviden el lector a reflexionar sobre aquests trastorns. Els autors són Najat El Hachmi, Carme Riera, Piti Español, Maria Mercè Roca, Martí Gironell, Sílvia Soler, Gemma Lienas i Matthew Tree”. 

Jo particularment el trobo un tema interessant aquest de "La Marató". Des de sempre m'ha cridat l'atenció un parell de coses:
  • L'enorme solidaritat de Catalunya.
  • L'adquisició del disc

L'habilitat de Catalunya, molt més ofegada que l'estat espanyol, per recollir tants diners és una cosa que certament és miraculosa. Tot un exemple de solidaritat que molts n'haurien de prendre nota. Fa anys van intentar fer el mateix estil de programa a diverses cadenes espanyoles, però la solidaritat de milions d'espanyols va resultar ser molt inferior que molts menys milions (aleshores potser érem 6) de catalans. Per tant, felicitem-nos tots. Som doblement solidaris. No només ens roben, sinó que davant de causes com les que proposa La Marató, encara tenim esma per donar uns diners.

Aquest any, però, s'hi afegeix la crisi. Veurem fins a quin punt els catalans ens esforcem per solidaritzar-nos amb la causa que aquest any està dedicada al “voltant de les malalties mentals greus” (un concepte que és, des del meu humil punt de vista, força abstracte però bé). Serà un índex a tenir en compte per saber l'estat de l'economia dels catalans.

El tema de l'adquisició del disc és més complex; enguany n'és la quarta edició. El que farà quatre edicions que em té desconcertat és el motiu pel qual no es pot adquirir el disc de “La Marató” per altres vies que no siguin a través del diari; de manera tradicional, és clar.

El proper diumenge 7 de desembre sortirà a la venda. Un total de 150.000 còpies que es podran adquirir amb els principals diaris al preu de 9 euros. Aquest any s’incorporen sis diaris més a la distribució i venda del disc, inclosos dos diaris esportius.

“El CD incorpora moltes novetats. Per primera vegada hi apareix una cançó col·lectiva. Es tracta de “Here comes the sun”, una composició del “beatle” George Harrison que, sota el títol adaptat de “Ja surt el sol”, és interpretada per tots els artistes que participen en el disc. Una segona novetat és una cançó inèdita, “Només amb força”, feta expressament per al disc. Un tema escrit i interpretat per Arianna Puello i Flavio Rodríguez en clau de rap/hip-hop. També descobrirem artistes com els Estopa, Manolo Escobar o Lolita cantant per primera vegada en català”.

Vaja, que si vols el disc has de comprar el diari i única i exclusivament el diumenge dia 7. Com s'entén això? Entenc que fora millor poder-lo vendre com es ven el llibre i quan i com es vulgui si l'objectiu es recaptar, no? Quins interessos hi tenen els diaris? Quanta gent deixa de comprar el disc i d'aquesta manera deixa de col·laborar amb la causa perquè el diari no l'interessa? Recordo el primer any que es va esgotar. Jo, amb l'afany de col·laborar i gaudir d'un disc, em vaig quedar amb les ganes... Penso que fora molt millor posar-lo a la botiga de discs igualment com els llibres els posen a les llibreries. És més, segurament es vendrien més d'aquestes 150.000 còpies... perquè no us penseu, si no han canviat les tornes, un cop s'han acabat les còpies, s'ha acabat el disc i les ganes de col·laborar a través d'aquesta via.

Hi ha alguna cosa que se m'escapa i no acabo d'entendre. Col·laborar + Solidaritat + Negoci... no veig que encaixin els tres conceptes alhora amb la filosofia que proclamen... De totes maneres, per poc que puguem, hi col·laborarem!

Comentaris