Transport urbà

Fa dies que ha la gent de Barcelona s'ha queixat i ha mostrat el seu rebuig per la pujada de preus que entrarà en vigor a partir del proper 1 de gener. Calla, donem-hi una ullada en els més il·lustratius, no?

A Barcelona tenen molts tipus de bitllets, però ens centrarem en el bitllet senzill i la T10; 1,30 i 7,20 €uros respectivament. En el cas del bus pots anar amb el mateix bitllet validat durant 1,25 hores. I ara donem una ullada al transport urbà de Vic. Aquestes són les seves tarifes:

Bitllet senzill: 1.15€
T10: 8.00€
T10 social: 7.00€
T-social: gratuïta per a persones jubilades i majors de 65 anys. També per a les persones dels     municipis de Gurb i Calldetenes 

Oh caram! Res a envejar a la capital!!!! Deixeu-me fer quatre reflexions. A Barcelona, amb un bitllet, pots anar d'una punta a l'altra de la ciutat; d'un punta a l'altra significa uns quants quilòmetres i una bona estona... A Vic, tarda mitja hora el bus a fer un cicle; a més a més, que el bitllet és vàlid només 45 minuts si no m'erro.

Respecte la T10. A Vic és més cara que a Barcelona; potser és que es fan més trajectes i més quilòmetres? Se'n fan 10 igual que qualsevol T10! I els trajectes són molt més curts!

I la T-social? Jo sospito que és gratuïta a mitges. Vull dir que aquesta pot ser gratuïta perquè es paga amb els altres bitllets quan, la meva lògica, m'invita a pensar que serien els impostos de tots els vigatans (?) els que haurien de pagar aquest bitllet i no la resta d'usuaris que utilitzen el transport urbà. Sense deixar de banda a veure qui paga els bitllets de les persones jubilades dels municipis limítrofs de Gurb i Calldetenes... que no sé qui se'n fa càrrec... els vigatans amb els seus impostos? La gent que paga una mica més del que, des del meu punt de vista, hauria de pagar de la resta de bitllets? No ho sé, no ho sé... ho ignoro completament com ho tenen muntat. Està clar que els jubilats no han de pagar bitllet, però no tinc tant clar qui els hi paga o els hi ha de pagar.

Però això no és tot. Arriba aquest cap de setmana al Mercat Medieval, i el transport urbà desapareix perquè és festa. No sé si recorden els responsables del transport de Vic que en casos extraordinaris (St. Joan, Cap d'any si no m'erro, entre d'altres) el metro a Barcelona no tanca!!!! Però aquí som més intel·ligents que ningú!

I jo em pregunto perquè no prenen exemples de Barcelona i Espinelves en determinats esdeveniments. Per què no tanquen les entrades de Vic perquè només hi puguin entrar els residents de Vic (com fa Espinelves quan celebra la seva Fira de l'Avet) i així no col·lapsar la ciutat i permetre als seus habitants que hi puguin continuar aparcant com fan durant tot l'any? Per què no habiliten pàrquings a les afores de Vic i posen línies regulars de transport urbà cada 10 o 15 minuts? Per cert, un gran pàrquing que potser haurien pogut habilitar (passant-hi per davant semblava que ho estava a causa de l'arranjament amb sorra que hi han fet) és el de la Letel del barri del Remei; però estava ballat... No descongestionaria la ciutat tot això? No seria una bona manera de potenciar el transport urbà? No estaria tothom més content?

Tantes coses que no s'entenen de les que es fan en aquest poble... A veure quina pujada faran a principis d'any

Comentaris