Reflexions d'un ignorant sobre el pla Bolonya

Dilluns al programa Àgora del canal 33 van tractar un dels temes d'actualitat: El pla Bolonya. Sense jo està degudament informat, ahir el noi que representava els estudiants, em va acabar de convèncer. El pla Bolonya és un bon pla. Em sap greu apreciat estudiant, però com pots comprovar no vas fer massa bé la teva tasca si el que volies era convèncer a la gent que el pla no ens convé.

Dels estudiants que tenen ocupades algunes facultats, n'hi ha que no saben ben bé perquè hi són, i la resta, es queixen de força coses segons tinc entès (que em puc equivocar), entre d'elles:
  • No estan informats
  • L'empresa hi ficarà el nas
  • El finançament de les beques
  • Encariment de les matrícules
  • No els agrada que el nou sistema; amb el nou pla es tindran graus i llavors caldrà fer màsters
  • Dedicació exclusiva als estudis.

Aquests potser serien els més destacats.

Amics estudiants que us esteu manifestant:
  1. Si vosaltres voleu exercir el dret a manifestar-vos, deixeu que els demés puguin exercir el dret a formar-se.
  2. La informació està disponible a la xarxa; i si us informeu? O cal que us ho donin tot mastegat?
  3. És evident que l'empresa hi ha de posar el nas! És l'empresa la que determina les ofertes laborals, amb la qual cosa té el coneixement de quin tipus de professionals fan falta i amb quina formació; que, ailas! Serà el que us farà falta a tots quan sortiu de la universitat.
  4. Segons van explicar el tema del finançament, es donaran crèdits amb certes avantatges. I què voleu? Que tothom tingui accés a estudiar? Quants i quantes van a la universitat a perdre el temps i a fer-lo perdre els que realment volen estudiar? Un o altre filtre s'ha d'aplicar. No estic negant l'accés a formar-se, però sí que dic que hi ha d'haver competivitat i cal promocionar els millors i els que més s'esforcin; si això significa treballar i estudiar alhora, benvinguts i benvingudes, molts ho fem.
  5. Sapigueu que molts dels estudiants ja es dediquen exclusivament a estudiar (malgrat els resultats no siguin els més òptims) i també hi ha gent que fem ambdues coses alhora a través d'universitats a distància. Això que el pla demana dedicació exclusiva... quants estudien exclusivament? Que no vol dir que dediquin 8 hores diàries a l'estudi...
  6. Us sona globalització? Preferiu ser un llicenciat per Catalunya o poder anar a treballar per arreu d'Europa? Que arreu siguin reconeguts els vostres estudis? Globalització. Senyors ( i senyores) que antigament el món potser s'acabava a la comarca, però avui no; i la gent es mou. No us he preguntat perquè només es queixa la gent del sud d'Europa? Bé, bàsicament Espanya, Catalunya i Grècia. Països que, sorpresa!, fa anys que viuen de renta d'Europa.

Em penso que començaria a ser hora que els que esteu ocupant les universitats (i potser uns quants més) reflexioneu. M'agradaria saber quants dels que s'estan manifestant o dels que estan en contra de grans, la seva màxima aspiració és ser funcionari. O nois, i noies, és que qui quelcom vol, quelcom li costa, i el món que vivim, hi ha gent que s'esforça i s'ho treballa, i porta anys fent-ho. S'ha acabat allò de "la bona vida" de l'estudiant que durant anys ha regnat.

Senyors i senyores estudiants: benvinguts i benvingudes a Europa! Si voleu un consell (no sóc ningú per donar-ne) no us estanqueu només al propi país i us tanqueu portes a Europa.

Comentaris