Abans d'actuar, primer pensar

No sóc ningú per donar consells però fa molts dies, que amb la gent que m'envolta (amics, enemics, conegut i no coneguts) m'agradaria donar-los el mateix consell que va donar un dia el gran Miquel Calçada al seu gran programa Persones Humanes. Ara que em ve a la memòria, no recordo del tot si va ser ell, en Quim Monzó o els dos; en tot cas sí que us puc puc assegurar que era dins del Persones Humanes.

I és que això, malauradament, passa molt sovint. Particularment més del que desitjaria. Sembla ser que la gent – no tota, per sort – no ha acabat d'entendre la metodologia per a fer les coses. I és senzilla. Primer pensar, llavors actuar.

Per la gent que no pensa (que també n'hi ha) la cosa es complica, però bé.

Per il·lustrar-ho us posaré un parell d'exemples que faran que quedi la cosa clara. O potser tres. Millor tres: dos de quotidians i un no tant quotidià o, si més no, més rebuscat o moral. Vinga doncs.

Penseu que heu de fer una suma. Per exemple 3 + 3. I la teoria diu: primer pensar, i llavors actuar. És a dir, primer pensarem i reflexionarem, (alguns veurem com utilitzen els dits, però això ara no és important), i un cop hem arribat a la conclusió direm: “6”. O no. Fàcil oi? Però què passa si primer diem 8 i llavors pensem? No funciona, oi?

Segon exemple: una trucada; que si mal no recordo era el que explicaven a Persones Humanes. Ell (en Miquel o en Quim) deia: primer penseu què heu de dir, truqueu i llavors digueu el que hàgiu de dir, perquè si primer truqueu sense haver pensat què heu de dir, no sabreu què dir; i si primer parleu i llavors truqueu, és obvi que el missatge no arribarà. Per tant, primer pensar què voleu dir, i llavors actuar. Fàcil també, oi?

Cas tres: l'anomenat més rebuscat. I fa referència a coses més importants de la vida. Coses que sovint es fan sense pensar, impulsivament i que llavors ens adonem que ens hem equivocat i no podem rectificar o ens n'hem de penedir. Imaginem una nit d'aquells que la gent anomena boja i ens surt allò que també la gent anomena rotllo. Si primer actuem i llavors pensem, ens podem trobar que ens hàgim hipotecat per a tota la vida; gens aconsellable com estan les coses avui en dia. 

Tot i que costi de fer, recordeu aquest humil consell: primer pensar, llavors actuar. Particularment fa que no faci tan el ridícul ni hagi de rectificar tant ni penedir-me de tantes coses. Primer pensar, llavors actuar. L'estat del benestar invita a no fer-ho, però penso que fer-ho ens fa millors.

Comentaris