Suport social a la independència de Catalunya

Fa uns dies s'ha publicat l'últim estudi del Cercle d'Estudis Sobiranistes “Suport social a la independència de Catalunya”.

Com molts ja sabreu, “El Cercle d’Estudis Sobiranistes és una fundació per a fomentar l’anàlisi dels costos i de les oportunitats perdudes per a Catalunya a causa de la seva pertinença a Espanya, i del fet de no disposar d’un Estat propi, subjecte de dret internacional. Així mateix, el Cercle d’Estudis Sobiranistes impulsa des d’una lògica pragmàtica un plantejament per a la independència de la nació com a projecte real i viable tot explicant-ne les repercussions que aquesta comportarà en àmbits concrets de la vida pública i privada a Catalunya”.

El que particularment em crida més l'atenció és:
  • 15,5 % dels independentistes, són nascuts a Espanya
  • 25,8 % dels independentistes, parla espanyol a casa
  • A classe social més alta, més independentisme
  • L'independentista té el major nivell d'estudis    
  • L'independentista desenvolupa feines més qualificades (treballador/obrer, empleat, quadre intermedi, autònom)
  • CiU domina entre l'independentista, el PSC entre l'unionista i l'abstenció entre l'indecís

Resumint (des del meu humil punt de vista) i cosa que fa temps es diu i sembla que la gent comença a entendre:

  1. La independència ha deixat de ser una cosa purament sentimental per ser una cosa econòmica. I ja se sap que quan et toquen la butxaca... En aquest punt cal valorar els dos primers punts. La gent de procedència espanyola entenen que es pot viure millor sense pertànyer a Espanya sense que això afecti als seus sentiments. Un espanyol es pot sentir tan espanyol a Espanya com a la Xina, i no per això ha de tenir menys drets dels que li pertocarien; molts comencen a veure que no reben el que els toca i que els seus diners no entenen de sentiments i són tractats com els de la resta de catalanistes.
  2. La independència és necessària, com bé veuen molts empresaris i classe mitja alta, per subsistir en el mercat.
  3. La gent amb cultura i amb estudis també opten per aquest camí. La independència: sàvia decisió.
  4. El futur millor cada dia és més aprop. El fet que CiU domini entre l'independentista, pot fer que CiU es decanti per aquesta via d'una vegada (López Tena, Tremosa, Colom sembla que ho indiquen) i pot fer que molta massa social (i sobretot electoral) s'apunti al carro. Carro que, quan estigui ple, pot ser que també s'hi apuntin molt indecisos per allò de “per estar amb la majoria”.

Podeu consultar l'estudi al complet aquí

Comentaris