La independència, cosa de tots

S'han dit i mal dit moltes coses quant a Reagrupament, aquests dies. Per fer-ho fàcil als lectors, avanço dues de les premisses més importants d'Rcat: 1) Reagrupament no és un partit polític, sinó una associació, i 2) Reagrupament no és un objectiu en si mateix, sinó que l'objectiu és la independència de Catalunya.

I amb aquestes premisses, Rcat Osona ha organitzat un cicle de conferències. La idea neix fruit de la desafecció envers els polítics que hi ha actualment i del poc interès que semblen tenir alguns catalans per sortir de l'atzucac on ens trobem. Com que som conscients d'aquesta mancança i del fet que per sortir-ne ens farà falta mobilitzar tota la massa social, o gairebé, amb ànims de treballar per a un país millor organitzem aquest cicle de conferències per intentar fer un pas endavant i facilitar la difusió de les raons sòlides que hi ha avui per construir aquest camí. La idea no pretén excloure  ningú per raons de raça, religió ni sentiments nacionals, ja que el concepte de benestar és entès igual per tothom. Tampoc pretén alliçonar ningú, sinó facilitar la comprensió dels motius, les necessitats i la viabilitat de la independència.

Actualment ens trobem en un punt en què, a vegades, als convençuts d'aquesta opció ens falten arguments per a convèncer els altres, els que no ho estan, ja sigui perquè no sabem aportar prou idees contundents, o bé perquè no sabem contrarrestar els seus arguments favorables a la vinculació actual amb l'Estat espanyol. La nostra idea és donar eines a la gent per explicar els motius del sí a la independència, de manera que els convençuts tinguin prou elements per convèncer els no convençuts.

Hem fet una selecció de ponents no polítics (professionalment parlant) i amb credibilitat sòlida en cada àmbit/sector (història, economia, sociologia...); el cicle consistirà en una conferència mensual amb cada autoritat, fins  arribar a les eleccions de la tardor, si res no canvia, amb l’objectiu que tot Osona estigui convençuda de la necessitat i possibilitat de la independència, ja que aquesta ens aportarà a tots més benestar, i, en definitiva, pensem que ningú ha de renunciar als seus sentiments o ideals, tant personals com per al país, sinó que del que es tracta és que tots visquem millor.

Catalunya, com qualsevol altre país del món que vol ser lliure, és una societat rica i complexa, formada per diferents àmbits, àrees o sectors. La gent ha de saber que Catalunya, amb un estat propi, no seria una república bananera, sinó un estat potent en el si de la UE i del món, cosa que influiria en tot: des de la seva renda per càpita, fins a seleccions esportives, passant per la cultura, l'àmbit de les comunicacions en xarxa, el món de l'empresa, etc. Cal que la gent, en acabar les conferències, tingui la percepció, ja no de la possibilitat de la independència, sinó de la seva necessitat i viabilitat. En acabar el cicle, els assistents no haurien de tenir excusa per no optar per la llibertat; s’hauria d’acabar amb les idees frustrants o temorenques del tipus: “vindran els tancs”, “no tenim prou empreses”, “ens faran boicot”, “no és viable”, “em sento espanyol” o el “no ens deixaran ser lliures”.

És per això que volem fer una tasca pedagògica i volem parlar sobre què vol dir regeneració democràtica, sobre les millores socials que ens aportaria, sobre l'emancipació de les colònies espanyoles i els darrers processos d'independització esdevinguts a Europa, sobre el món de l'empresa, i sobre la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent.

Per altra banda, creiem que cal defugir els insults i ofenses a la resta de la gent d’altres nacionalitats i directament a altres nacions. Cal sumar, multiplicar i fer entendre que el benestar no entén de nacionalismes. Més enllà dels colors, les nacionalitats, les ideologies o l’estatus social de cadascú, tothom es mereix un futur millor. I així ho intentarem fer veure, tan bé com puguem,  des de Reagrupament Osona, perquè és el nostre deure.

Comentaris