El naixement de Jesús

Sempre és motiu per alegrar-se quan reps felicitacions sinceres. Val per tot el tipus de felicitacions però, el fil conductor d'aquesta entrada és sobre els aniversaris; o no. El meu, més concretament. No em fa res dir l'edat que tinc ni el dia que vaig néixer però, sí que d'ençà d'uns anys, em molesta un xic rebre felicitacions no sinceres. No sé si és el terme més adequat... Per entendre’ns, anomeno felicitacions no sinceres aquelles que les desencadenen els avisos de qualsevol xarxa social; dit d’altra manera, que si no fos per la xarxa social de torn, ni tant sols sabrien que existeixes. És important entendre aquest matís. Quan en alguna banda (Internet) em demanen una data de naixement pel registre, generalment li poso 1 de gener de 1970; és falsa i és la data que es pren com a referència informàtica... no vull que el dia del meu aniversari em feliciti gent per quedar bé... només desitjo -i a vegades fins i tot espero- la dels amics i persones properes que el recorden com una data important, i no pas perquè algú els avisi. Fins i tot penso que pels no propers, millor no saber-la i no tenir una mica d'obligació moral de felicitar perquè l'aplicació de torn els ho recorda. 

Doncs bé, pel febrer vaig fer 33 anys i vaig recordar tota la història de Jesús de Natzaret. Realment és una història que costa d'entendre com es va poder produir i que hagi arribat fins a data d'avui. És el que es coneix com a bug en l'argot informàtic; un forat, un punt dèbil... Tota aquesta història és un bug a la teologia i a la mateixa Bíblia que ara no hi ha … (em seria molt fàcil la broma fàcil) que ho canviï. També és una bona oportunitat per recuperar l'explicació de l'efecte papallona o teoria del caos i com un petit canvi inicial pot desembocar en grans canvis en el temps. 

Llegim a Mateu, 2 1-3: "Després que Jesús va néixer a Betlem de Judea, en temps del rei Herodes, vingueren us savis d'Orient i, en arribar a Jerusalem preguntaven: on és el rei dels jueus que acaba de néixer? Hem vist sortir la seva estrella i venim a adorar-lo. Quan el rei Herodes ho va saber, es va inquietar, i amb ell tot Jerusalem". D'altra banda l'Evangeli segons Sant Lluc diu en 2 1-7: "per aquells dies sortí un edicte de Cèsar August ordenant que es fes el cens de tot l'imperi. Aquest cens va ser anterior al que es féu quan Quirinri era governador de Síria. Tothom anava a inscriure's a la seva població d'origen. També Josep va pujar de Galilea, del poble de Natzaret, a Judea, al poble de David, que es diu Betlem, perquè era de la família i descendència de David. Josep havia d'inscriure's juntament amb Maria, la seva esposa. Maria esperava un fill. Mentre eren allà, se li van complir els dies i va néixer el seu fill primogènit: ells el va faixar amb bolquers i el posaren en una menjadora, perquè no havien trobat cap lloc on hostatjar-se". Conclusions: 1) Regnava Herodes, 2) S'estava fent un cens per ordre de Cèsar August i 3) Quirinri era governador de Síria. 

Apuntades les referències bíbliques, anem a les històriques. El naixement del fill de Déu està vinculat al regnat d’Herodes el Gran. L’Evangeli de Mateu, atribueix a Herodes la matança dels innocents, motiu pel qual Josep i Maria haurien d’haver-se exiliat a Egipte per protegir la vida de l’infant. D’aquesta manera, la família només hauria pogut tornar a Galilea després de la mort del tetrarca de Judea, Galilea, Samària i Idumea; datada històricament l’any 4 a.C. Així doncs, segons aquesta premissa, Jesucrist no hauria pogut néixer després de tornar a Galilea; no podria ser possible que nasqués després d'haver nascut... 

Un altre fet històric és l’aparició d’una estrella, fet referenciat per Mateu, i l’elaboració d’un cens, citat per Lluc. Quant a l’estrella, algunes teories associen la seva aparició amb el pas del cometa Halley. Els científics han establert que en aquells anys, el Halley va passar per l’òrbita de la terra aproximadament el 12 a.C., any en el que es van celebrar les festes d’inauguració del Temple de Jerusalem i això justificaria la presència dels tres reis d’Orient a la capital jueva. Per altra banda, l’elaboració del cens. Quirinri, va rebre l’ordre de realitzar un cens el 6 d.C, deu anys després de la mort d’Herodes i divuit del pas del cometa Halley. Així doncs, els experts han conclòs que Jesús hauria nascut en una data indeterminada entre el 8 a.C. i el 4 a.C. i mai al mes de desembre, sinó a la primavera o estiu. Això seria així perquè en l’Evangeli de Lluc es pot llegir que els pastors dormien a l’aire lliure i això és impensable en l’hivern palestí. 

Tot plegat una mica enrevessat i més encara pels apocalíptics i a l’hora de preveure o saber una data de la fi del món ja que es desconeix l’any base pel càlcul. I, com us deia el principi, a veure qui és el llest que ara ho canvia i diu que en comptes del 2013 som al 2018 o ves a saber quin de l’era cristiana. En una propera entrada tractarem l'any 0 i potser més d'un es sorprendrà.

Comentaris