El fenomen PxC

D’ençà d’uns anys cap aquí, durant els dies previs i posteriors a les eleccions municipals, es posa tristament de moda el fenomen PxC. Tothom coneix la ideologia d’aquesta formació política i, des de fa temps, s’intenta combatre-la; no ho descobriré jo ara. Molts som els que ens avergonyim que a la ciutat de Vic hi hagi partits d’aquesta índole, però és el que tenim i el que permet que hi hagi la societat. No ho oblideu, ha estat elegit democràticament.

Com tots sabeu, PxC basa el seu discurs amb el tema de la immigració. Doncs anem a fer una visita a la pàgina web de l’INE (Instituto Nacional de Estadística) per veure com ha evolucionat al llarg dels últims anys. Cercant les revisions dels padrons municipals des de l’any 1999 fins a la darrera que hi ha dades (2010), tenim el següent: any 1999, PxC tenia 0 regidors i, segons l’INE i si no he errat en la meva cerca, hi havia una taxa d’immigració del 4.5%; any 2003, PxC treu 1 regidor i, seguint el mateix criteri que abans, hi havia un taxa del 14.98%. Seguim. L’any 2007 hi ha la gran campanada i PxC treu 4 regidors; la taxa d’immigració aleshores era del 21.39%. I, finalment, la darrera dada del 2010 i just abans que PxC tragués els seus millors resultats amb 5 regidors: la taxa d’immigració fou del 25.61%.


No vull desanimar als votants de PxC sinó intentar fer-los obrir els ulls, però crec que és molt fàcil extreure la següent conclusió: la immigració a Vic creix directament proporcional amb el número de regidors que té PxC. És a dir, a més regidors, més taxa d’immigració. Ah! Que diuen que no la pot combatre? Així per què el voten? En definitiva, doncs, o no té cap mena d’incidència sobre la immigració o, cas que li tingui, és, justament, pel que es queixa la gent que el vota. Quina paradoxa, oi?

Explico tot això per dues raons. La primera és perquè no comparteixo gens la ideologia de PxC; la segona, perquè l’hem de combatre tots plegats de la manera que puguem i que tenim a l’abast. Jo sóc dels que penso que s’ha de combatre a les urnes, de manera política i amb arguments com el que humilment intento explicar, i no pas amb il•legalitzacions, manifestacions i d’altres coses. Vivim en un estat democràtic (de minsa democràcia, però podem votar) i és allí on l’hem de derrotar tots plegats.

Arribat el cas extrem i, com s’ha dit en algun lloc, es pot il•legalitzar una formació com ja van fer al País Basc i han intentat tornar-hi darrerament. Però no cregueu que el tema quedaria resolt. Sí, es pot il•legalitzar un partit, però no les seves idees ni la gent que se les fa seves i les promou. És a dir, la gent que pensa d’una determinada manera podria deixar de tenir representació, però no deixaria de pensar com pensa. I és el sentit del seu vot i els seu pensament el que hem de canviar per fer una societat millor, i no pas a la PxC.

Finalment, com a darrer apunt, dir-los als votants de PxC que la immigració no és competència ni del líder de PxC, ni de la ciutat de Vic i, ni tant sols de la Generalitat. La immigració és competència de l’Estat Espanyol i faran i desfaran a la seva manera sense que cap comunitat autònoma de règim comú com Catalunya hi pugui dir la seva. Aquesta, la immigració, fou una de les competències, juntament amb aquelles relacionades amb fronteres i diners, que no es va tractar amb aquella Llei Orgànica Espanyola anomenada estatut.


Comentaris