Falten lingüistes, de qualitat

Els que em coneixen ja saben que filo prim, i potser el que us escriuré pensareu o us semblarà que és una tonteria, però per a mi no ho és. Perquè si ja no ens podem refiar del que diuen a la TVC, ja tampoc ens podem refiar del que escriuen en els mitjans de la CCRTV al 100 %.

Sempre s'ha dit que tot i haver-hi calculadores, calia saber sumar i restar; igualment que això, malgrat hi hagi programari com processadors de text i correctors ortogràfics, cal saber escriure; vull dir a nivell ortogràfic, perquè no tothom és capaç d'escriure grans obres literàries. És evident que no podem exigir en certs països on tenen prou feina per sobreviure que els seus habitants dediquin el seu temps per aprendre a llegir i escriure – malgrat fora molt bo que cada dia hi hagués menys analfabets en aquest món; però sí que ho podem exigir aquí!!!!

Tenint en compte tot això, el que no es pot tolerar és que els professionals que realitzen les webs de la CCRTV se'ls hi colin faltes d'ortografia. Per a mi és una nova evidència del descontrol total que hi ha en l'actual govern i la seva profunda espanyolització; tant del govern com dels mitjans que tots paguem amb els nostres imposts.

On vull anar a parar? Bona pregunta. Si aneu a la web de elsesports.cat veureu que en qualsevol classificació, els partits poden estar 'finalitzats', 'en joc', i 'aplaçat/suspès'. Encuriosit per aquest nou mot vaig decidir buscar-lo al Gran Diccionari de la Llengua Catalana, i, més atònit encara, vaig poder descobrir que no existeix... però calla!!!! de què em sona? Espera, espera... Deuen voler dir “Aplazar”!Ahhhhhhhhhhhhhhh, 'Ajornat'... és un barbarisme! Però vols dir?

Però els mateixos d'aquesta pàgina deuen fer la del 3cat24.cat, on avui ens diuen “Digue'm quin gos passeges i et diré si lligues”. Mentre escric amb el meu processador de text (OpenOffice) veig com el 'Digue'm' (ara per segona vegada) me'l remarca en vermell ja que el contempla com a falta ortogràfica. Deuen voler dir 'digues-me', que tot i no ser lingüista ni filòleg, crec que és la forma escrita correcta. 

És a dir, molt .cat i moltes coses, però llavors els que escriuen, no només no utilitzen correctors per evitar aquestes coses – que n'hi ha varis i de gratuïts –, sinó que a més ningú hi dóna el vistiplau, o els que el donen tampoc ho fan correctament. A veure si hi posen remei.

Comentaris