El nostre 11 S

D'aquí a uns dies, concretament el proper dijous, celebrarem la nostra Diada Nacional. Malgrat molt tinguin marcat el calendari com a festiu, un nombre molt menor en comparació sap què es commemora o els motius pels quals el dia 11 de setembre està marcat amb vermell al calendari. És trist.

A grans trets, l’Onze de Setembre Catalunya commemora la derrota que va patir el 1714 a mans de les tropes espanyoles de Felip V de Borbó. Catalunya, que havia estat fins aquell moment una nació sobirana, va perdre les llibertats nacionals, les lleis pròpies del país i va patir la prohibició de la llengua i la cultura catalanes.

Però que ha passat als darrers anys? Que l'11 de setembre, el nostre 11 de setembre, ha perdut protagonisme vers altres esdeveniments. Si fa uns anys la nostra Diada era notícia, des d'en fa set que ja no ho és tant perquè es veu que els altres han esdevingut més importants.

De fet els catalans no som els únics que tenim un 11 de setembre. Fa set anys hi van haver els atemptats als EUA per part de... per part de qui? Encara no s'ha pas aclarit, oi?... en fi, els atemptats. En aquells atemptats van morir, si mal no recordo més de 2700 persones. Una xifra considerable però que no crec que faci massa ombra a les que moriren al nostre 11 i en tota la Guerra de Successió. Els xilens també tenen el seu particular 11 de setembre des del 1973, quan les forces armades dirigides pel general Augusto Pinochet van prendre el control del país.

A mi particularment em dol molt que es resti importància i protagonisme a la nostra Diada. Si nosaltres, els catalans, no li donem importància i protagonisme, qui ho farà? No m'imagino cap televisió d'EUA ni Xile fent algun reportatge sobre la Guerra de Successió ni l'11 de setembre de Catalunya, o senzillament cobrint la notícia de la manifestació a Barcelona o d'altres municipis, ofrenes florals a monuments... Però és clar, tenint en compte la desnacionalització de TV3 (la seva) i dels esforços dels mateixos polítics per fer-ho a escala del país, és molt més important els altres 11 de setembre. Deuen creure que amagant la nostra història i mostrant-nos la dels altres, ajuda a la desnacionalització constant.

Si bé és important saber cap on anem, també ho és saber d'on venim i perquè som on som. Al pas que anem, i exagerant molt, si no prenen consciència tots plegats de la importància del nostre 11 S, s'acabarà pensant que, senzillament, aquesta és una festa regional dels catalanets per commemorar una tonteria.

Bona i reivindicativa Diada

Comentaris