Ignorants

Crec que va ser Sócrates qui va dir: “només sé que no sé res”. I mira que hi ha cites certes i irrefutables, però aquesta és de les que més.

Un dels programes que ha tornat aquesta temporada a CatRadio, precisament és La nit dels ignorants, d'una a tres de la matinada amb la Mireia Mallol (fins aquí la falca publicitària).

El programa va de preguntes i respostes i, per tots aquells que us penseu tan savis, us convido a que l'escolteu algun dia. Si sou capaços de contestar correctament... un 25 % del que la gent pregunta, sabeu bastant, certament; però normalment no passa.

Us en trasllado algunes per si hi voleu fer arribar la resposta:


  • Per què els taxis de Barcelona són grocs i negres?
  • Quina diferència hi ha entre la cervesa Budweiser txeca i l'americana?
  • Quin formatge porta més calci, el parmesà o el gruyère?
  • Per què els homes es queden calbs i les dones no?
  • Quants vehicles de motor hi ha al planeta?
  • Quina és la diferència entre esplai, cau, escoltes, i centre excursionistes?
  • Qui va ser qui va iniciar que els cotxes anessin per la dreta?
  • Per què la carn de pollastre és més blanca que les dels altres animals?
  • Per què en castellà es diu "adiestrar" (de la dreta) i en català "ensinistrar" (d'esquerra, sinistra)? 

I tenir clara i reconèixer aquesta cita és el que fa que cada dia ho siguem menys: Reconèixer una cosa és el primer pas per posar-hi remei. Sócrates utilitzava sovint aquesta famosa frase quan conversava amb gent fingint saber menys que ells, per fer notar els seus errors. No sé si m'expresso amb claredat. Ell, que feia veure que no hi entenia un rave, feia que els que en sabien s'adonessin que el que deien o afirmaven, sovint contenia erros. Conclusió, devia pensar: “només sé que no sé res”. Això ho tenia clar.

I el programa que us dic us farà adonar que ningú sap res; bé, que coneixem molt menys del que ens pensem. I alhora, programes com aquests fa que cada dia ho siguem menys i mica en mica anem adquirint coneixements.

No si qui va dir un dia, que “burro no és el que no sap, sinó el que no pregunta”.  També molt certa.
Concloent, si voleu un consell, partiu de la premissa de Sócrates i pregunteu, escolteu i apreneu. Però tingueu molt clara una cosa. Qui tot ho sap, res pot aprendre; qui no sap res, té molt per aprendre.

Comentaris