La fi del món

Hola internauta. Si pots llegir aquesta entrada, és perquè no s’ha acabat el món. Ep! No vull pretendre que em prengueu per un apocalíptic o catastrofista... No sóc jo qui deia o ha fet popular el fet que aquest 21 de desembre, segons els maies, s’havia d’acabar el món. De fet, algú podria argüir al canvi d’horari però, desconec quina diferència hi ha entre la terra maia i Catalunya. Podria ser que s’acabés el món després de llegir aquesta entrada? Més cap al migdia o cap a la tarda? En funció de l’hora que llegiu això, ho podeu determinar.

El fet però, és que, com dic, s’ha popularitzat des de fa temps que el món s’havia d’acabar. Trobo trist que s’hagi popularitzat i que la majoria de mitjans, més enllà de la ironia o la broma, no hagin estat capaços d’explicar a què es deu aquesta teoria. No seré el primer que ho explica ni l’últim però, us ho explico.

El fet és que el nostre sistema numèric està basat -majoritàriament- en base decimal. És a dir, comencem per 1, 2, 3 … i quan arribem a 9, posem una nova xifra i posem el comptador a 0; és a dir, del 9, passem al 10. Posem una desena i reinicialitzem les unitats. La base decimal és l’única que existeix? Doncs no. Informàticament, disposem de la base binària. De fet, el món es separa entre la gent que coneix el sistema binari i els que no... Bromes a part, són els 0 i 1. En informàtica, tot es representa en 0 i 1. Comencem a comptar amb l’1 i llavors, com que hem arribat al final dels símbols (només disposem de 0 i 1), ens toca incrementar la desena i reinicialitzar les unitats: és a dir, després l’1 ve el 10 (2) i llavors el 11 (3); el 4 seria el 100. Però, ni ha més de sistemes numèrics. Per exemple, el de les hores: 15, 30, 45; o l’octal o fins i tot l’hexadecimal. En aquest darrer entren en joc les lletres de l’A fins a la F. és a dir serien 9, A(10), B(11)... F(15) i 10(16).

Fins i tot, uns dels primers a comptar (els babilònics) comptaven en base 60. I, per què en base 60? Doncs per facilitar comptar amb els dits. Cada dit està format per 3 ossos. Si no comptem el polze, en cada mà hi ha quatre dits, i amb el polze podem assenyalar qualsevol d’aquests ossos. La mà esquerra s’utilitzava per comptar fins a 12 i els dits de la mà dreta s’utilitzava per comptar el nombre de lots de 12 que ja hem comptat. O al revés com es pot veure en la següent imatge:
I, explicat això, anem pels maies. Els maies tenien diversos calendaris i per mesurar els temps llargs, utilitzaven el calendari llarg. I, de la mateixa manera que nosaltres agrupem segons amb minuts, minuts amb hores, hores amb dies, dies amb setmanes, setmanes amb mesos i mesos amb anys..., ells agrupaven en base 20:

1 dia → 1 Kin
20 Kins → 1 Uinal
18 Uinals → 1 Tun
20 Tuns → 1 K’atun
20 k’atuns → 1 B’ak’tun
20 B’ak’tuns → Piktun
20 Piktuns → Kalabtun
20 Kalabtuns → K’inchiltuns
20 K’inchiltuns → Alautun

Aleshores, amb calendari maia, quin dia era ahir? Bona pregunta. Doncs era 12.19.19.17.19 (12 b’ak’tuns, 19 k’atuns, 19 tuns, 17 uinals i 19 kins (dies)). Per tant de la mateixa manera que quan arribem a 9, posem una nova xifra en forma de desena i reinicialitzem les unitats, els maies haurien fet el mateix i avui som: 13.0.0.0.0. Entrem al b’ak’tun 13! De totes maneres, pels maies, el número 13, lluny de la nostra cultura, era un número favorable. Així doncs, no cal témer. És com quan nosaltres vàrem entrar a l’any 2.000 o el dia que arribem al 10.000.

Dit això, el món s’acabarà? Sí, és clar. No sé si serà per manca de xifres del calendari maia però, el cert, és que algun dia, el sol dirà prou; quan aquest acabi el seu combustible: uns 4.000 milions d’anys; aneu recollint.... El sol es farà gran i s’anirà cruspint tots els planetes del sistema solar.

Vinga, acabeu de passar un bon 2012 hàgiu o no comprat loteria amb el número 21212. Que grans aquells que l’han comprat pensant que és la data que s’ha d’acabar el món. T’imagines... No poder ni tant sols saber si t’ha tocat?

Comentaris

  1. Per cert, anècdotes del que va del dia:
    * No m'ha sonat cap de les dues alarmes del mòbil al matí. Sort que m'he llevat i ho he intuït...
    * Problemes amb la wifi.

    No és la fi del món però, tot té un principi, no?

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada