Bullying

És l’anglicisme de “assetjament escolar”. Segons la wiquipèdia “l'assetjament escolar es produeix quan una o més persones gaudeixen utilitzant el poder de què disposen per tal de perjudicar de forma repetida i consistent una o més persones (diana). Cal especificar que quan s'anuncia el verb perjudicar fa referència a anul·lar l'autoestima i la personalitat de l'individu assetjat, és a dir, és una pràctica depredadora. No es pot confondre un cas d’assetjament escolar amb un conflicte ja que en el primer cas estem parlant de diferència de poders entre l'assetjat i l'assetjador mentre que en el conflicte hi ha igualtat de poders”. No sóc cap expert amb el tema ni pretenc ser-ho però, arran d’un vídeo, m’agradaria fer-hi una petita reflexió. 

En dir vídeo, alguns potser haureu recordat el cas d’aquella adolescent de 15 anys (Amanda Todd) que va commocionar l’opinió pública. Un mes abans de treure’s la vida, Amanda havia penjat a Youtube un vídeo en el que anava passant uns rètols on explicava el setge que havia patit. Va explicar que quan tenia 12 anys, va enviar una foto seva amb els pits al descobert a un usuari que havia conegut en un xat. Un any més tard, aquest usuari, va penjar la foto al Facebook i els seus companys de col·legi els va arribar la notícia. No és el primer ni, per desgràcia, el darrer cas. Com sol passar en aquests casos, la majoria no ens arriben; ni tant sols als pares dels afectats. O arriben massa tard. Els motius de l’assetjament escolar poden ser diversos. Des del cas de l’Amanda que després de mudances, drogues i alcohol va acabar per suïcidar-se, fins a d’altres per casos d’obesitat i/o homosexualitat. 

Però, hi ha casos que tenen, aparentment, un final feliç i serveixen per 1) posar de relleu un problema 2) demostrar que hi ha llum després del túnel i es pot superar i 3) és del tot necessari denunciar-ho. És amb això amb el que us hauríeu de quedar com a conclusió. Us explicaré una història. 

Aquesta és la d’una noia que va patir assetjament escolar quan tenia 10 anys. Demi Lovato és cantant, compositora, músic, actriu i portaveu de l’organització d’antibullying nordamericana PACER. També està involucrada en activitats filantròpiques a través d’obres de caritat i diverses causes socials i ambientals. Actualment, podríem dir que és força famosa, a més d’aquestes coses, per ser jutgessa del programa X Factor (una espècie de Tú sí que vales americà). L’any passat va gravar un documental sobre la seva pròpia recuperació del seu desordre alimentari. El títol del documental fou Stay Strong (sigues forta). Pel que he pogut llegir, durant aquesta etapa, la noia -suposo que per donar-se ànims i en veure les mostres de suport que rebia d’arreu- es va tatuar, precisament, “Stay Strong” als canells; una paraula a cadascun. Posteriorment, amb solidaritat amb la seva filla, la seva mare es va tatuar les mateixes paraules. 

Si bé el documental es presentava als EUA a la primavera, a la tardor, en el si d’una audició del programa X Factor, apareix un noia de 19 anys. I és quan comença una nova història commovedora. Jillian Jensen -la noia- es presenta i, quan diu que té dinou anys, la jutgessa Lovato li diu, tot somrient, que ella també. Jillian diu que ja ho sap i ella li respon que com pot ser; a la que Jillian respon per un tipus d’afer. En aquestes, que un altre membre del jurat, encuriosit, li demana quin tipus d’afer. Ningú s’esperava el que venia. Jillian li explica que ella porta tatuades dues paraules: “Stay Strong” (sigues forta). Evidentment per una raó; les mateixes raons que la jutgessa. I és quan al jurat els canvia la cara i fins i tot li demanen disculpes. En aquesta trista etapa de les seves vides, pel que sembla ambdues s’havien refugiat en la música o aquesta els havia ajudat a tirar endavant. Abans de l’actuació musical, la jove aspirant encara té temps de donar les gràcies a la jutgessa per tot el que ha fet i està fent per la gent que pateix assetjament escolar com el cas d’ambdues. La resta, comproveu-ho vosaltres mateixos i mireu-lo fins al final. Només avançar-vos que tres dels quatre membres del jurat, inclosa la Demi Lovato que segur que reconeixeu, tenen fama de molt durs i d’insensibles. 

Comentaris