Tu diràs

“Bona nit, són les onze, és l’hora de passar-s’ho bé, és l’hora del Tu diràs”. Això és el que es pot sentir de diumenge a dijous a la sintonia de RAC1 a la nit. No passa el mateix els divendres i els dissabtes que comença amb un “Bona nit, són les onze, benvinguts al Tu diràs”. Com canvia la cosa, oi? És RAC1, del grup Godó, entitat privada que pot fer el que vol; bé... no sé si és del tot cert si tenim en compte les ajudes que el grup ha rebut i rep per part dels impostos de tothom. Dic tot això perquè és una programa d’una organització privada que és lliure de fer-hi i dir-hi el que vulgui i jo, com ells, sóc ben lliure de no escoltar-los però... Això no significa que no pugui tenir una opinió. 

I, no m’agrada. Per ser més precisos, més que una qüestió de gustos, és una qüestió d’educació. Així, doncs, no entro a valorar si el presentador actual és millor que l’anterior; que, tot sigui dit de passada, crec no que l’és, sinó una qüestió de formes, generositat, humilitat i informació de servei. 

Tots sabem i hem pogut corroborar i comprovar -avui millor que mai- que la informació és poder. La informació permet que la gent conegui, adquireixi opinió i, a vegades, fins i tot reflexioni i actuï d’una determinada manera. És per això que hi ha informatius i aquests són de més o menys qualitat. Per posar-vos un exemple, no tenen res a veure els informatius de TV3 amb els del 324 i ni molt menys amb els de Cuatro, Televisió espanyola o 24h. Ho sento d’aquesta manera. Per quin motiu? Deixant de banda el tipus de notícies que donen uns i altres, n’hi ha que dediquen més o menys temps a la informació esportiva. Recordo un article de Xavier Roig criticant precisament aquest fet. A tall anecdòtic, ja va arribar a un punt que no entenia perquè a la televisió de Catalunya parlaven d’Alonso abans que de Pedro Martínez de la Rosa o Jaime Algersuari i tants altres casos. 

Doncs el cas de RAC1 és un d’aquests casos. Si mirem els programes i hores dedicades als esports, tenim que al migdia fan els 100 metres, a la tarda El primer toc i finalment el Tu diràs a la nit. És a dir, anem sobrats. Per més Inri, a les 19.00h comença El primer toc i acaba a les 21.00. Mentre que el Tu diràs, comença a les 23.00 fins a la 01.00 de la matinada. I, què fan entre programa d’esports i programa d’esports? La nit a RAC1. Un programa excel·lent de Xavi Freixes d’actualitat i d’informació. Un programa d’interessentíssimes tertúlies, on es parla de tot de manera lliure i on tothom hi té cabuda. En definitiva, un gran programa. Dit d’altra manera, personalment, si el programa durés tres o quatre hores, em penso que millor aniríem. Cada dia, i és literalment, van malament de temps perquè aquest se’ls tira a sobre. 

Però, el problema no acaba aquí, sinó quan arriben les 23.00. “Bona nit, són les onze, és l’hora de passar-s’ho bé, és l’hora del Tu Diràs”. I sempre penso, qui coi ets tu per dir que és l’hora de passar-s’ho bé? Quina falta de respecte pels teus companys, concretament amb el de l’anterior programa -gran programa; millor i més ben conduït si me’n demanen l’opinió. Com es deu sentir el Xavi Freixes? Suposo que deu creure que els que escoltem el programa de La Nit a RAC1 ens ho passem malament i quan arriben les 23.00 és un descans? Però, el drama no s’ha acabat perquè llavors em ve com un dejavú de TV3(la seva) quan comença a informar de coses que no són del seu àmbit i comencen a parlar del Madrid... Abans el posava per ajudar-me a dormir però ara ja, ni això. Prefereixo parar la ràdio...

Joan Maria, crec que ho vas deixar per poder estudiar però, torna. I, senyors de RAC1, reflexioneu sobre el tema esportiu. Ja m’imagino que té tirada però, no estaria de menys dedicar més temps al periodisme no esportiu i a més periodistes com el Xavi Freixes. Alguns em direu que queda cobert amb El món a RAC1 de Jordi Basté o el Versió RAC1 de Toni Clapés. No ho comparteixo. Un amb més afany de protagonisme que de periodisme i l’altre més preocupat per arribar el divendres a les 19.00h que de fer programes de qualitat; Versió RAC1 - Vicenç Martí (i resta de col·laborades i personatges) = 0. 

PD: una mica dur, no?

Comentaris