La nova tarifa de la llum

El passat u de juliol va entrar en vigor la nova tarifa de la llum. L’entrada d’avui no va d’explicar la nova tarifa ni la factura ni res per l’estil, sinó de reflexionar una mica sobre l’aplicació d’aquesta nova mesura. Val a dir que algunes reflexions ja s’han fet, però n’hi ha una que no l’he escotat ni llegit enlloc i em sembla prou important.

No obstant això que dic, i per tenir un lloc amb el nou horari, sí que incloc la imatge que va posar el 324 perquè em sembla útil. Resumint, tenim tres períodes d’energia; les hores punta, les hores planes, i les hores vall. Tal com les he enumerat, també és l’ordre del preu de manera descendent. És a dir, a les hores punta pagarem la llum més car, i a les hores vall serà quan la pagarem més barata:


Permeteu-me, doncs, començar per la meva primera reflexió que, al meu entendre, està a les antípodes d’un govern progressista i d’esquerres. Essent simplistes, treballar ens costa més diners. Ho dic partint de dues premisses. La primera és que les hores més cares són de dilluns a divendres. Si fem ús d’un horari més o menys comercial d’horari laboral, trobem que la majoria englobaríem la nostra jornada laboral entre les vuit del matí i les 18 de la tarda. La segona premissa, és que amb tot el tema de la Covid-19, i encara en el moment d’escriure l’entrada, es dona prioritat al teletreball. Doncs això, teletreball + horari que podríem dir majoritari = pagar més diners per poder treballar. Molt d’esquerres i molt progressita.

Soc conscient que fa poc va entrar en vigor la nova Llei del treball a distància. No la desglossaré aquí. Només faré referencia a una de les claus i que ens afecta per aquesta entrada. Es pot simplificar en l’afirmació que «l’empresa assumeix les despeses». Dit això, hi ha una lletra petita que la resumeixen molts llocs web, i que ve a dir que cal enumerar les despeses que pugui tenir el treballador i cal formalitzar-ho tot en un acord firmat per ambdues parts. Algú en té un? Reconec que caldrà demanar més informació.

La segona reflexió va en el sentit del canvi d’hàbits. I aquesta reflexió té tres vessants o implicacions. El primer, el que tothom ha comentat: les rentadores. Que sembla que només hi hagi aquest electrodomèstic a casa... però sí. Abans podíem rentar quan feia falta. Ara millor que ho fem a cap de setmana o bé a hores intempestives. Anem a pams. Treballem (els que afortunadament podem) de dilluns i a divendres i quan podem començar a reposar, gaudir, sortir... ens toca fer ús dels electrodomèstics? Sí que és cert que alguns es poden programar, però no tots (no pots programar la planxa o el microones, i ni molt menys l’aspiradora). Per tant, on abans tenies lleure, ara tens feina. Allò de fer una mica de neteja cada dia es fa més complicat. Pots passar l’aspiradora a les 22.00 o a les 6.00 del matí però és fàcil que algú et vingui a cridar l’atenció...(nota mental: mirar aspiradores que vagin amb bateria).

Els altres dos vessants estan estretament lligats. Alguns fa temps que intentem anar a horaris europeus. Allò de dinar a les 13.00 i sopar a les 19.00 o 20.00. Ja no parlo pas quan hi ha menuts a casa, sinó en una família amb adults. Doncs fer el menjar, o escalfar-lo amb el microones o amb la vitroceràmica (per cert, us feu idea el contents que estaran aquells que escalfen la casa amb bomba de calor?), avui ens és més car que el més passat. Alternativa? Sí. Dinar a partir de les 14.00 (horari súpereuropeu), i sopar a partir de les 22.00. També horari súpereuropeu. Naturalment, és ironia. Si a algú li va passar pel cap en algun moment que fóssim europeus des d’aquest punt de vista, doncs que se li vagi traient. Torna a deixar de banda un altre aspecte... i és que si anem a dormir a quarts d’onze (per mi ja és hora intempestiva) hi anirem amb la planxa plena, cosa gens recomanable. Però, espera... potser podem sopar a les 22.00, i llavors passem l’aspiradora per tota la casa per fer-ho baixar... No penso que sigui el camí. El Crudiveganisme? És una opció, però tampoc la contemplo.

Per tot això i per altres coses que no se m’ocorren, la nova tarifa de la llum és una mala idea. Està mal feta, mal pensada. Entenc perfectament que l’important és el planeta i tot plegat però, al final, haguessin pogut distribuir les mateixes hores en horaris diferents per incentivar, d’una vegada, els horaris europeus.

I dit això, perquè jo encara no ho he acabat d’entendre, crec que tampoc cal alarmar-nos si continuem fent les coses com les fem. Pel que llegim a diversos llocs, si fem tot això, ens podem arribar a estalviar un o dos euros el mes... o també pot ser que n’haguem de pagar quatre o cinc més. La reflexió seria: si fem un ús responsable, poder alimentar-se quan un vol i a horaris decents, val més o menys?

Comentaris