Aprenent a ser cafeter (5/8)
Parlant de la cafeïna, sapigueu que és una arma de doble tall. La propietat més coneguda d’aquest compost químic és que estimula el sistema nerviós, ja que augmenta el nostre estat d’alerta i concentració. Així mateix, també té efectes estimulants en el teixit muscular. També vaig llegir no fa gaire que el cafè revertia part dels efectes produïts pel sedentarisme. En cap cas estic dient que deixeu de fer exercici! Sinó que el que afirmo és que si esteu treballant vuit hores asseguts, el cafè és un bon aliat. Entre altres coses perquè el cafè té propietats antiinflamatòries, millora el metabolisme, te afectes antioxidants...
L’entrada d’avui no va dels beneficis de prendre cafè, que cada vegada n’hi troben més, però queda enumerat que disposa de gran quantitat de fenòlics, d’àcid clorogènic i melanoïdines que van en aquesta línia, així com també altres substàncies de tipus mineral, antioxidants i fibra. En resum i per no allargar-me, hi ha estudis que relacionen el consum del cafè amb una probable disminució de patir diabetis de tipus 2, malalties cardiovasculars, Alzheimer, per netejar el fetge, pels runyons, i fins i tot alguns tipus de càncer, i el mal de cap. Contràriament al que la gent pugui pensar, el cafè és sa, sempre que es prengui en moderació.
Quant al consum de cafè val a dir que estic content perquè sembla que ho he trobat. Trobareu arreu que un consum moderat d’entre tres i cinc tasses de cafè al dia, aporta més beneficis a la salut que no pas perjudicis. Estem parlant sempre d’un adult i amb bona salut. Tanmateix, jo sempre m’he preguntat què és una tassa? Perquè no és el mateix un expresso (60 ml.), que un cafè de filtre (200 ml.), i no és el mateix una tassa de cafè sol, que una de cafè en llet.
Crec poder oferir la resposta pel cas que m’aplica. Un tassa de cafè de filtre són 200 ml. En aquests 200 ml. hi ha uns 90 mg. de cafeïna (naturalment, de mitjana, però depèn de l'espècie). I el que diu la ciència sobre el màxim permès recomanat de cafeïna per dia (la quantitat que no hauríem de sobrepassar), és que és segur mentre no et passis de 5.7 mg/kg. És a dir, una persona de 60 kg. podria consumir fins a 342 mg. de cafeïna sense perill (asseveren de no passar-se de 400 mg). I això equival a 3.8 tasses de cafè de filtre, que són 760 ml. de cafè de filtre.
Personalment, em vaig sentir alleujat: jo faig mig litre de cafè al dia. Insisteixo que són valors en circumstàncies normals i portant una dieta equilibrada... Naturalment, si teniu problemes amb el cafè a nivell de nervis o altres, no en prengueu! Això que us dic és sota la vostra responsabilitat i jo tan sols us dic el que faig jo. El que està clar, és que si beveu expressos o ristrettos, no podeu beure mig litre de cafè!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada