És el món tan petit?

Segons diuen, els senyors de Microsoft a través del seu programa  de missatgeria instantània (Messenger) han demostrat la teoria de l'escriptor hongarès Frigyes Karinthy que en un benaventurat dia de l'any 1929, va dir que entre dues persones hi ha 6 graus de separació.

Sap greu (o no), però no m'ho crec; si més no els arguments no són – des del meu punt de vista – massa creïbles ni irrefutables. Us explicaré perquè.

L'estudi, basant-se en dades del 2006 i en 30.000 converses electròniques de 180 milions d'usuaris del seu servei de missatgeria instantània Messenger, ha partit de la base que dues persones es coneixien si havien intercanviat com a mínim un missatge de text. Els investigadors han descobert que qualsevol parella d'usuaris estava interconnectada per una mitjana de 6,6 graons, tot i que en alguns casos en feien falta fins a 29 per relacionar dues persones.

Vinga, contemplem algunes possibilitats o fem algunes reflexions...

Tenint en compte que la xarxa no arriba al 100 % de la població, dedueixo que aquesta gent, que forma igualment part de la població mundial, no es connecta al Messenger... llavors no pot ser coneguda? Tots els usuaris que utilitzen Linux i no disposen del programa de Microsoft sinó d'altres com per exemple Amsn, Pidgin, Yahoo Messenger, Gaim..., també n'han quedat fora? Quin perfil d'usuari utilitza el Messenger? La resta tots fora també?

L'estudi conclou que la mitjana de graus entre els 180 milions d'usuaris del Messenger és de 6,6 graons; i res més. És a dir, el seu teixit social (per dir-ho d'alguna manera) és un mocador. No crec que l'economista Sala i Martín – per exemple – l'utilitzi, com tampoc ho deuen fer Premis Nobels, ni aborígens de les selves del cor de Sud-Amèrica o de l'Àfrica. Vull dir que per conèixer-los potser farien falta uns quants passos més, que de ben segur farien trencar aquesta mitjana.

Ho lamento per aquells que pensaven que només 6/7 persones els separaven dels seus ídols, però no es pot deixar fora d'un estudi tanta població o prendre un domini tant petit i concret.

Comentaris