Termòmetres a Vic

Fa un dies el mestre Mauri (Francesc de nom) ens va recalcar que no s'ha de fer cas en aquestes termòmetres digitals que hi ha arreu escampats per la geografia. Per posar un exemple, ensenyava un termòmetre de Córdoba (si mal no recordo) on marcaven 47 graus!, quan en realitat – sembla ser– que no eren més de 40.

És sabut per molta gent, que els vigatans gaudim – uns més i altres menys – d'un microclima a la Plana, però el que molta gent potser no s'imagina, és que dins de Vic, també hi ha diferents microclimes! Fa dies que ho vaig constatar i us invito a que en feu la prova personalment.

La història està, més o menys, en un radi d'uns 250 metres, on conviuen feliçment, si hem de fer cas als aparells aquests digitals, fins a 5 microclimes. En aquest radi hi trobem el termòmetre dels habitatges Montseny, el panell informatiu de l'estació de trens, els de la cantonada del carrer Verdaguer amb plaça de l'estació, uns metres carrer amunt a mà dreta, un a la cantonada de la coneguda entitat bancària taronja, i finalment un altre baixant la Rambla.

Els valors eren a les 17:45: 33, 34.4, 39, 34, 31 respectivament.

Tenint en compte que el mestre Mauri ens diu que no n'hem de fer cas, no es podríen posar tots d'acord aquestes andròmines? Vull dir que tots erressin dins d'un mateix interval. Dels cinc que tenim en aquest radi, cap funciona? quin va pitjor dels quatre? el que va menys pitjor, quant de malament va?

Curiós el tema. Feu cas a en Mauri. L'anècdota em recorda un escrit de filosofia que vaig llegir un dia on ens invitaven a mirar un objecte amb un ull i llavors mirar-lo amb l'altre. Curiosament, els colors no eren del tot igual, i llavors la reflexió era: "quin és el color real de l'objecte?". Cosa semblant passa amb aquests termòmetres, on tots estan malament però cap es deu equivocar per igual.

Jo proposaria una nova nomenclatura, que crec que els faria més precisos:
  • "aquí tenim molt fred"
  • "aquí fa fresca"
  • "aquí s'està bé"
  • "aquí fa calor"
  • "aquí fa molt calor"
És evident que no tothom ho pateix per igual, però segur que seria més precís. En fi, guieu-vos per les sensacions, com diu en Mauri, mai per aquests termòmetres.

Comentaris