Va de presos

L'altre dia llegia en un mitjà de comunicació digital el linxament (no ho anomenava en aquestes mateixes paraules) a l'ex-pres etarra Iñaki de Juana Chaos. I què voleu que us digui... la veritat és que ja cansa el tema! I són molts els que ho hem notat i que n'estem farts.

L'última pena que el va dur a fer la vaga de fam, ja va ser d'aquelles tretes una mica – per no dir molt – de la màniga. El fet és que se'l va condemnar, si mal no recordo, per enaltiment del terrorisme per escriure un article d'opinió en un diari o quelcom semblant. Aquestes dies, ja es parla que ha tornat a cometre el mateix delicte per una carta que va fer arribar als abertzales en sortir de la presó. Les últimes notícies que he sentit és que el jutge el vol interrogar per si l'ha escrit ell... suposo que si l'ha escrit un altre no passarà res...

No ens posarem a debatre les formes amb les que ha actuat perquè entenem tots – espero – que el que ha fet no està gens bé, però: hi ha assassins més assassins que d'altres? Vull dir que, aquell assassí que ha violat, torturat i assassinat, és menys assassí que el que ha assassinat? De seguida veureu on vull anar a parar.

El violador/torturador/assassí, un cop ha pagat el seu deute amb la justícia surt de la presó i llestos; sí, queda marcat per tota la vida (que és precisament el que no es vol) però fa “borrón y cuenta nueva” com diria aquell. Per molt que les seves víctimes es queixin igual que els que es queixen ara, ha complet, surt i gaudeix de plena llibertat; ja us dic que queda marcat, sí, però no se'l persegueix per qualsevol cosa que faci, escrigui, o digui.

A què juguem, doncs? Creiem en la Llei o no? Hi creuen aquells mateixos que l'han fet i se l'han fet a mida? És per tots igual? O per uns és més igual que pels altres? No és l'estat qui prioritza la reinserció a la societat per sobre de la pena de mort i/o cadena perpètua? Per què amb segons quins presos, no penedits del que han fet, poden sortir i no se'ls posa traves en la seva llibertat i en d'altres sí? 

Segons la Llei, la seva Llei, la que van fer ells tal i com van voler, De Juana ja ha pagat la seva pena igual que qualsevol altre pres que ha sortit del centre penitenciari. Aleshores, que el deixin tranquil d'una vegada perquè segons la seva Llei és lliure i se l'ha de tractar com a tal, o que canviïn la Llei, la seva Llei (ja ho van fer fa un temps) per evitar aquests casos.

Comentaris