Amazones

Pregunta de Trivial: Quin és el riu amb més cabal de la terra? Sí, l’Amazones; possible formatget blau; felicitats. L'Amazones és un riu d'Amèrica del Sud que neix als Andes i desemboca a l'oceà Atlàntic després de travessar el Perú i Brasil. Segons la Wiquipèdia, al llarg dels seus 7000 quilòmetres (per alguns 6800, per altres 7200 en funció de si hi compten afluents o no), hi viuen i conviuen a la seva manera 1214 espècies de peixos. Si tenim en compte que al Mediterrani català n’hi ha més de 120 i desconec la quantitat en rius i d’aigua dolça... Us podeu mig imaginar la quantitat de peix que té el riu... I no pas carpes ni truites, precisament. 

El que en interessa, però, és el nom. Amazones. D’on prové aquest nom? Com totes les coses, hi ha diferents versions però, tenint en compte que darrerament estem amb el tema mitològic, permeteu-me centrar-me en una de concreta. Deixem com a més a més la versió que assegura que el nom ve a ser el que van interpretar els espanyols quan ho pronunciaven els indígenes de la zona. Ja se sap, quan no entens una llengua i et diuen quelcom (i m’imagino que no els hi devien dir amb to amistós), apareix el joc dels disbarats i dius que t’han dit qualsevol cosa que s’hi assembli. Així doncs, semblaria que els indígenes tenien una paraula semblant a Amazones per dir “trencador d’embarcacions”. 

Les amazones eren un poble mític de guerreres. Eren originàries del Caucas o de la Còlquida, vivien a Escítia (que actualment correspon a la Rússia meridional) o a Temiscira, al sud de l’Àsia Menor i eren governades amb freqüència per Hipòlita, que significa “la que deixa anar els seus cavalls”, i/o Pentesilea. De totes maneres, la història d’Hipòlita és confusa perquè sovint se l’anomena Antíope i llavors no se sap si eren dues o tres germanes les que regnaven. Tanmateix, sí que se sap que és la protagonista d’un dels dotze treballs d’Heràcles per poder ser perdonat per l’assassinat dels seus fills; en aquest cas, en el novè treball se li fou manat anar a buscar el cinturó de la reina d’Amazones: Hipòlita. Heràcles, prenent la versió que es vulgui, va aconseguir el cinturó de la reina. 

Per als grecs, amazones significava “sense pit”, ja que aquestes tallaven i cauteritzaven el pit dret de les seves filles perquè poguessin tensar millor l’arc. Com es pot desprendre, a banda que era un poble de guerreres, vivien de la caça i, diuen, ni tan sols feien pa. Es creia que descendien d’Ares, el qual veneraven com a déu de la guerra; també retien culte a Àrtemis com a deessa de la virginitat i de la força femenina. En moltes versions, cap home tenia permís per residir al país de les amazones, però un cop a l'any o de tant en tant, per evitar l'extinció de la seva raça, aquestes visitaven els gargaris o d’altres tribus veïnes. Els nens mascles que naixien d'aquestes visites eren sacrificats o enviats un altre cop amb els seus pares; les nenes, en canvi, es quedaven amb elles i eren criades per les seves mares, i ensinistrades en les tasques del camp, la caça i l'art de la guerra per poder perllongar la seva existència. 

Així, doncs, responent a la pregunta de l’inici i desvetllant el motiu pel qual el riu i la zona es diu com es diu (Amazones), podem lligar tota aquesta història amb la de Francisco Orellana, qui va completar la primera navegació completa del riu Amazones. Orellana, en un tram del viatge pel riu, es va haver d’enfrontar a una ètnia local en la qual tant els homes com les dones es defensaven per igual de manera ferotge. Aquelles dones li van fer recordar les amazones de la mitologia clàssica i així es va quedar. A tall anecdòtic, la paraula d’amazones també s’ha utilitzat i/o s’utilitza per referir-se a dones fortes i independents.

Comentaris