InVICisme

Heu llegit bé el títol. És un joc de paraules per palesar el que passa darrerament per Vic i que fa temps vaig denunciant. Veig, darrerament, que Vic camina per terrenys pantanosos i al final és possible que se’ls escapi de les mans. Entre els molt actes d’incivisme, me n’agradaria destacar x. No per res concret, sinó perquè al final, a un li fa la sensació que les normes o mesures que es prenen, sovint es prenent per poder-se-les saltar. És a dir, fins que no hi ha norma diguem que la gent no incompleix. Quan hi ha norma, ja es pot dir que la mesura s’incompleix. Impunement. Parlo de gossos, mascareta, cotxes sorollosos que correu molt i patinets. Anem a pams perquè, a més, la cosa va en funció dels barris. Els que vivim al segon Vic (Vic sud) patim coses que els del Vic centre entenc que no.

En primer lloc cal parlar dels gossos. Val a dir que no m’agraden però no els tinc res en contra. Els aguanto i els tolero. El que no tolero tant, de fet em molesta molt, és anar pel carrer i trobar-me les femtes. Naturalment, no és culpa del gos, sinó del seu propietari o propietària. Al centre de Vic és difícil veure’n alguna però si aneu pel barri del Remei la cosa es complica. És que hi ha gent amb cultura diferent que actuen per ignorància? Certament, malgrat diria que no tenen gossos. I abans no se’m pugui titllar de racista, permeteu-me aclaria que quan dic cultura em refereixo a cultura. Si un espanyol se’n va a no sé on i comença a beure pel carrer de manera desmesurada, com que a Espanya és normal no creurà que està fent res malament. És un fet cultural. Per tant, en aquest cas podríem creure que segons a quines cultures no està mal vist que els gossos vagin deixant les seves femtes pel carrer. Però, com dia, no és el cas. És que els gossos del centre de Vic no fan caques? Ho dubto molt. És que al centre de Vic la neteja les recull i al Vic sud no? Ho dubto. És que al centre de Vic es recullen i al Vic sud no? Molt probablement. Dit això, llegíem a l’octubre de l’any passat que Vic imposaria sancions per no recollir les femtes. Passa? Francament ho dubto...

El tema dels gossos, però, va un punt més enllà. I és que fa molta gràcia, per no dir altra cosa, passar pel Parc Balmes i veure com un gos orina o defeca al costat o sobre (literalment) el rètol de prohibit gossos. Això sí que té mèrit. Novament, no és culpa del pobre gos, ni sap llegir, ni sap interpretar rètols. Novament, culpa del seu responsable, que pot no saber llegir (ho dubto), però de ben segur que sí sap interpretar el prohibit gossos. No obstant això, és molt habitual passar pel Parc del gran filòsof i veure-hi gossos passejant, i fent les seves necessitats.

En segon lloc, i em faig pesat, la mascareta. Val a dir que ha millorat molt, però es continua veient gent sense mascareta. Torno a dir que no es tracte de l’efectivitat o no de la mateixa, sinó que si han dit que s’ha de portar, doncs s’ha de portar i punt. I el sorprenent del cas, és que veus gent que, no és que la porti sota la barba per si se l’ha de posar ràpid, sinó que ni tan sols la porta. I, val a dir, que no només passa amb gent jove o adolescent, sinó que també n’hi ha de madurets que passen de tot. Això sí... ara multaran per si intentes manipular-te-la anant amb cotxe. Ep! No digui que no ho hagin de fer, que de fet sempre s’ha dit que les mans cal portar-les al volant, sinó que sorprèn que no puguin (o vulguin) controlar (en aquest cas parlo a nivell estatal) la mascareta pel carrer, i ara pretenen controlar el que passa a dintre el cotxe? Ens hem begut l’enteniment!

Tercer lloc, els cotxes. Això es preocupant, molt preocupant. D’ençà d’un temps cap aquí han proliferat moltíssim els cotxes amb tubs d’escapament sorollosos. Això de per si pot ésser un problema, però ho és molt més quan volen cridar l’atenció i per cridar-la necessiten accelerar. Aleshores els decibels es disparen, a banda del propi risc de tenir algun accident. Ja obvio, naturalment, la prohibició de superar els 50 km/h dintre la ciutat. Si bé fa uns mesos eren quatre cotxes comptats, actualment n’hi ha un munt. I, també costa d’entendre... Si t’han criden i volen cridar l’atenció, perquè no se’ls fa cas? Recordo perfectament quan jo era més jovenet i anava en moto que eren molt primmirats amb el soroll de les motos... però ara amb els cotxes no sembla que passa. Més preocupant encara, tenint en compte que difícilment passarien la inspecció de vehicles. Si bé les dues primeres coses difícilment les resoldran, aquesta penso que encara hi són a temps i si es posen les piles i comencen a denunciar els vehicles.

En quart lloc i darrer, els patinets. Ja se sabia que això passaria. Pel febrer d’aquest any llegia que “parelles d’agents cívics i de la Guàrdia Urbana informaran a peu de carrer de com s’ha de circular per facilitar la convivència entres els diferents modes de transport sostenible”. Algú n’ha vist cap? Jo no... el que sí es veu és patinets en contra direcció, per la vorera i fins i tot anant-hi dues persones. Naturalment, totes tres coses prohibides. Novament, quan pretenen començar a actuar per evitar que també se’ls escapi de les mans? També comença a urgir una mica abans no hi hagi algun disgust. Perquè patinets elèctrics que circulen per la vorera n’hi ha uns quants. Si parleu amb qualsevol persona gran (suposo que també més aviat del Vic sud) us en donarà fe.

Tot plegat em porta a la reflexió de l’incivisme que es viu a Vic. De l’inVICisme. També em porta a reflexionar sobre de la divisió de la ciutat que Vic va patir durant molts anys. Estigué dividit des del segle XIII (1224) fins el 1450 que es van unir les dues partides i es va formar un únic Consell. Sembla que el conflicte es va acabar aleshores. O amb la dualitat Vic sud – Vic centre l’han ressuscitat? Tot amb tot, el que està clar és que depèn d’on visquis, viuràs molt més tranquil i millor, alhora que tindràs més bons serveis. I això és molt trist.

Comentaris