Les dificultats per treure un llibre al mercat (3/3)
La setmana passada vàrem arribar a la conclusió que no podíem treure Glòries Vigatanes en format paper. Per tant, et planteges el format digital. Però per vendre un llibre (ja sigui en format físic o digital) et fa falta sí o sí un ISBN: 45 euros si el demanes sense pressa (amb quatre dies ho tens fet, no és inconvenient) i sense registrar detalls de la publicació. L’ISBN identifica la publicació de forma única. Dic publicació, i no dic llibre. Perquè necessites un ISBN pel format de Kindle, un ISBN pel format en PDF, un ISBN pel format ePUB... i cas d’haver-lo imprès també en paper un nou ISBN. Però bé... aquest ha estat el tràmit que menys son m’ha tret. Tanmateix, com que l’ISBN és per format, necessites prèviament saber en quin format trauràs el teu llibre.
Novament, hi ha diverses opcions. Per mi, el quid de la qüestió era el control de la distribució. Al capdavall, a un sempre li agrada saber quants se n’han venut. Per tant, la idea de posar-lo al bloc i que tothom se’l baixés, no era viable. A banda que no saps mai el número de descarregades, tampoc saps si algú el té perquè et coneix, ha visitat el bloc... o senzillament li ha passat algú altre. Exclosa aquesta possibilitat, et contemples altres plataformes. La que té el mercat més gran, és Amazon, seguit de Google Llibres. Jo m’he decidit per Amazon perquè és el que té més mercat i m’interessava intentar arribar al major públic possible, cosa de per si difícil. Ja veurem com va. La gràcia de Google és que et permet pujar el document en PDF i en ePUB, i que pots posar-lo gratuït. En el cas d’Amazon no li pots posar.
A la plataforma del senyor Bezos, accedeixes a més gent però no el pots posar gratis. Per tant, has de posar un preu. Quin? Doncs primer de tot has d’escollir quines regalies obtindràs. Si estableixes que vols obtenir un 30% de la venda, el preu és lliure. Si estableixes que vols obtenir un 70%, aleshores l’has de situar entre 2,69 i 9,99 euros. En qualsevol de les dues opcions, cal descomptar impostos i possible preu d’entrega (que s’aplica només pel cas de la versió del 70% i varia en funció del pes de l’arxiu). Retornant al preu, si el poses a 2,69 és fàcil que la gent cregui que no val res. D’alguna manera, tu mateix ja el desvalores. I si el poses a 9,99, potser et passes... També és un tema complicat. Dit tot això, tant si el penges a Amazon com a Google Llibres, has de facilitar certa informació tributària que suposo que en tindré més notícies a la declaració de renda de l’any que ve cas que guanyi alguna cosa. Perquè el senyor Amazon dirà que t’ha pagat X, i el senyor Y haurà de dir que ha rebut X d’Amazon.
Tot amb tot, com podeu comprovar, treure un llibre al mercat no és gens fàcil. I en cap cas he parlat de possibles promocions o publicitat. Jo m’he limitat a enviar un correu a contactes, posar-ho al bloc i al Twitter. No tic padrins ni més contactes. Al final, a una de les conclusions que vaig arribar és que volia escriure i difondre coses de Vic, i no tenia perquè o no volia preocupar-me d’altres coses com buscar finançament, ajudes, beques, convenis... pitus flautes... De tot això, si tens sort, se n’ocupa una editorial. Però no ha estat possible. En teoria, els autors escriuen, les editorials editen, les distribuïdores distribueixen i les llibreries venen. Que un autor hagi d’escriure, editar, distribuir i vendre... em costa d’entendre. Perquè al capdavall, tampoc cal oblidar una cosa: tot això —afortunadament— no ho faig per viure, sinó per hobbie. I un hobbie no hauria de portar tants maldecaps. És el que us deia anteriorment. Crec que he sigut capaç de no permetre que el desenllaç condicionés tot el treball. N’estic orgullós i estic convençut que he fet una bona feina. Ja sé que no està bé que s’ho digui un mateix, però bé. Tot amb tot, aquí el teniu:
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada