Les dificultats per treure un llibre al mercat (2/3)

La setmana passada ho havíem deixat amb el llibre corregit. Aleshores, caldria preocupar-se, cas que hi siguin, per les imatges. Entres en una altra dimensió. Ras i curt, i sense entrar al detall dels tipus de llicències, les podem resumir en dues: les de domini públic i les que tenen drets. Amb les que són de domini públic és perfecte, tot i que són la minoria. Generalment la pots utilitzar per fins comercials i les pots manipular. Amb les que tenen drets la cosa es complica, en el meu cas, per dues raons. La primera d’elles perquè cal demanar autorització perquè te la deixin utilitzar. Que recordi he demanat drets de no menys de cinc o sis imatges a diferent gent (vull dir que alguna l’he demanat a dos llocs o a més d’un departament). Doncs ni cas (algun dia parlaré dels formularis o correus de contacte). Amb dues excepcions, que en un cas em van dir que fes el que necessités, i en l’altre que si en treia algun fi comercial havia de lliurar-los exemplars (aquesta és la segona raó). Entenc aquesta segona exigència, però posar una imatge per il·lustrar un personatge i ésser una pàgina de les més de 600 que té el llibre... finalment no l’hi he posat tot i que era realment bella. Així doncs i pel que fa al cas de Glòries Vigatanes, totes les imatges utilitzades en el seu interior o bé són de domini públic, o bé meves, o bé amb drets però de lliure ús. He estat taxatiu. Et canses de buscar i trucar portes i al final les acabes traient fruit de la desesperació i frustració. 

Amb el text i les imatges, tocaria maquetar-lo. Del mateix pressupost que tenia per la correcció, la partida destinada a la maquetació pujava 2185 euros més. En aquest cas, sí que ho trobo una exageració, partint de la premissa que el Word mateix et permet fer bastantes coses (Glòries Vigatanes ha estat fet amb el Word i no ha passat per cap procés de maquetació pròpiament dit). Tanmateix, sí que és cert que en llibres de gastronomia, fotografia o segons quina mena d’edicions en la qual s’hi posen moltes floritures, suposo que està més que justificat. Dit això, maquetar no és disseny de portada i contraportada. Particularment estic molt content, satisfet i agraït per la cara del meu llibre. 

Amb tot això fet, toca imprimir-lo. Seguint amb aquest mateix pressupost, especulant inicialment que tindria unes 576 pàgines, 3490 euros per fer-ne no sé quants. No era l’únic pressupost. En disposava d’un altre de 4300 per fer-ne 300 exemplars de 600 pàgines en A5 (disseny i maquetació inclosa, que difícilment li haguéssim fet cabre... vull dir que hauria estat més elevat). No obstant, els més curiosos podeu cercar per Internet diversos configuradors i no baixes d’uns 3000, 4000 o 5000 euros en funció del format (tapa dura o tapa tova) i pàgines (tan número com si gramatge i color). Per tant, com en el cas de la correcció, difícilment assumible per un particular. Val a dir que Glòries Vigatanes l’havia concebut per ésser un llibre amb tapa dura. 

Imagineu que no obstant tot això, decidiu tirar-ho endavant i us gasteu... 4300 euros en 300 exemplars. Tot i així, val a dir que seria més perquè parlem de format A5 de 600 pàgines i en el nostre cas ha estat 674 d’A4. Per fer números rodons, diguem que són 5000 euros. Més IVA, és clar. Això et porta a un cost per llibre de més de 16 euros (tiro a la baixa). Però, és clar, de 300 llibres a casa no en faràs res, sinó que o bé demanes que se’n cuidi una distribuïdora (no ho he indagat) o bé pretens anar-los a portar a les llibreries que els vulguin (posa’t el vestit de comercial!). Imaginem que per estalviar costos, la distribució te la fas. La propera qüestió és el preu de venda. Per quan s’ha de vendre la criatura? 

Tingueu en compte que generalment la llibreria es queda un 30% (pot variar a l’alça o a la baixa). Així doncs, si posem a la venda el nostre llibre per 25 euros, després de treure l’IVA (4%) queda per 24.09. Si d’aquí la llibreria es queda (de mitjana) un 30%, ens n’anem a 16.82 €. Dit d’altra manera, venent a 25 euros i cas que tot vagi com he descrit (difícil per tot el que he contat i recordant que estem en la versió mancada de correcció), cada venda m’hauria costat quasi un euro. És clar que el pots posar a la venda per 30 euros però, qui està disposat a gastar-se 30 euros amb un llibre de quasi 700 pàgines d’un tema tan local? I la cosa no s’acaba aquí. Perquè tu has de vendre els llibres a la llibreria, i per poder-los vendre els has de fer una factura, naturalment. Tampoc ho he indagat massa però per fer-ho hauria calgut donar-se d’alta a Hisenda d’una determinada manera, i llavors presentar un parell d’impostos no sé si trimestrals o anuals.... (i amb el benentès que no sobrepasses anualment l’import del salari mínim interprofessional). S’entén que és difícil, oi? 

És per tots aquests motius que Glòries Vigatanes no es pot trobar en paper. Per tots els costos que difícilment pot assumir un particular, i cas que els assumeixis, per tots els maldecaps que comporta la venda. A més, me’n descuidava... si fas una tirada superior als 100 exemplars, estàs obligat per llei a entregar-ne quatre al dipòsit legal: dos exemplars a la Biblioteca Nacional de España i dos més a la Biblioteca Nacional de Catalunya. 

Però no és tot. La setmana que ve us ho acabo d’explicar.

Comentaris