Xifres de setmana santa

Passada la setmana santa, és hora de fer balanç. Balanç de moltes coses, però els motius pels quals perdo una estona escrivint això, és el balanç de xifres de morts en accidents.

Cal remarcar que una sola mort ja en són masses, però sí que és cert que en aquest país entenc que estem mal informats. És a dir, la premissa és que hi ha hagut un mort més (13) que la campanya anterior (12). Cert? aritmèticament és clar! però realment no ho sé... qui ho pot afirmar quan es parla en clau de xifres absolutes?

A veure, anem a fer una operació fàcil. Surten 24 persones de casa seva per anar a gaudir de les vacances de setmana santa i 12 desgraciadament no tornen a casa (50 %). Per contra, el següent any, en surten 100 i 13 no tornen a casa malauradament (13 %). Hi ha hagut més morts? sí, és evident, aritmèticament no hi ha dubtes... Ha estat pitjor que l'any anterior?, és a dir, no n'aprenem i la sinistralitat puja cada any? és el que no puc afirmar però em penso que no.

Perquè entenc que per veure els resultats de les campanyes, s'hauria de parlar amb % i no pas amb xifres absolutes. Què passaria si sortissin només 8 persones de casa i les 8 no hi tornessin? Hauria baixat la sinistralitat havent mort un 100 % de la gent que ha sortit?

Crec que els punt negres de les carreteres les calculen en base a la gent que hi passa i els accidents que hi ha, és a dir, en %. Una via on hi passen 4 cotxes i 3 tenen accidents, és més punt negre que aquell on hi passen milions de cotxes i hi ha algun centenar d'accidents. Si no és així, que algú em corregeixi. Podria tenir-ho mal entès.

Els banys de xifres sempre es donen així; quan convé ens les dones amb xifres absolutes, i quan convé amb %...

El que queda molt clar i el meu desig és que el la xifra fos 0; 0 morts i 0 %. Vigileu a la carretera

Comentaris