Havíem d'haver salvat TV3

Això que ha passat, passa o passarà amb TV3 és quelcom que genera sentiments contradictoris. No descobriré ara que d’ençà d’uns anys cap aquí, he criticat força el que hauria de ser la televisió pública de Catalunya. És per això, doncs, que m’agradaria comentar les retallades des de dos punts de vista. Primerament, des de l’ètic, moral, sentimental... Com ho vulgueu anomenar; segonament, des de la vessant productiva i professional. 

Començant per la primera, ja ho vaig dir l’altre dia; és una pena i una llàstima que els catalans ens hàgim de veure obligats a retallar per poder mantenir els espanyols. Això, en cap cas significa que en època de bonança hàgim de malbaratar recursos però, si els catalans produïm prou riquesa per tenir un nivell de benestar x sense comprometre’ns, dins d’uns límits, no hauríem de retallar en segons què. Fa uns mesos escrivia sobre la idea de TV3 que tenia el primer govern de Pujol. Fa molt de mal que s’hagi de retallar a la que hauria de ser la televisió pública però, és el que hi ha. No sé què deu pensar Pujol. Tot i que tenint en compte que era una política de normalització lingüística i veient amb el que s’ha convertit, potser ja hi deu estar d’acord. 

I Molt gent s’ha alarmat. Salvem TV3! Tota aquesta gent que ara s’esvalota, des del punt de vista arriba tard. TV3 no el perdrem ara, sinó que fa molt de temps que el vàrem perdre en mans socialistes i espanyolistes. És a dir, i tant que em sap greu perdre part de TV3 però, no ve pas d’ara! Ja quan es feien campanyes per salvar-lo a València (per favor!, què deuen veure els valencians que vulguin veure el darrer butlletí socialista!) l’hauríem d’haver començar a salvar aquí. També ho he dit en diverses ocasions que el nivell d’espanyolització que ha sofert darrerament, és alarmant. Per altra banda, també es fa palès cada dia que el nivell periodístic baixa a marxes forçades. Bé, ja sabem que no s’ha de generalitzar però, la tònica general és aquesta. Darrerament ho hem pogut comprovar. 

Dit això, i és clar que s'hi ha de posar ordre a la CCMA. Sempre ho he defensat. Retallaran dos dels canals i possiblement no hi haurà lliga; no sé si és la fórmula per retallar o no, però tot el que sigui optimitzar recursos em sembla bé. De totes maneres, per què la CCMA ha de tenir tants corresponsals a Madrid? O a Barcelona mateix? Quants homes i dones del temps hi ha? No hi pot haver personal multidisciplinari que pugui fer.. el temps i el trànsit, per exemple? Sempre poso l’exemple de la gent d'El 9 nou. La majoria fan televisió, ràdio, premsa i sovint els veus a peu de carrer on hi ha la notícia. No dóna la sensació que la gent de TV3 ho faci... Vaja, quanta gent està a nòmina de la CCMA? I quanta gent hi treballa? És per aquí per on s’ha de retallar. 

I si es perd la lliga (no parlo del Barça) l’acabaran d’enfonsar. Amb què l’han convertit... Però això no és nou. Al 324 ens han mostrat un gràfic del que rebien i dels ingressos per publicitat; ambdós baixant els propers anys. Però, per què no informen del dèficit de TV3? Quan deu TV3? No estic dient que ens treguin la televisió pública, sinó que s’hi posi ordre i la tornin a catalanitzar. Així de senzill. Televisió pública i de qualitat; com era fa molts anys. Trobar el punt entremig entre productivitat, eficiència, qualitat, professionalitat i catalanitat, cultura i llengua. 

I, per acabar, val la pena fer memòria i recordar algunes paraules que han dedicat dirigents de CiU defensant aferrissadament TV3. Sublim. Com diu el Joan Colomo “és màgic, és meravellós, que ens menteixin així...” Suposo que és pura ironia però, que encertat. I els catalans? En queden? Potser sí però, ens agrada ser enganyats. “És màgic, és meravellós, que ens menteixin així, jo no vull pas la veritat vull ser feliç”.

Comentaris