Eleccions municipals 2023 (1/2)

En l’entrada d’avui trenco un mica la tendència dels darrers temps: parlaré novament de política. Serà breu i pretén tan sols ésser un breu parèntesis. En parlo perquè la setmana passada ja es van publicar les llistes electorals que concorreran a les properes eleccions municipals. Pel que fa a Vic, se’n presenten fins a nou: per odre que les indica El 9 Nou: PSC-CP; ERC-AM; Som Identitaris; Vic En Comú Podem; Ara Vic – Ara Pacte Local; Junts per Vic; CUP Amunt; Partido Popular, i Vox. No es pot pas dir que no n’hi hagi per triar i remenar, tot i que la selecció final no és pas cosa fàcil.

No pretenc dir la meva opinió de cadascun d’ells, però intentaré fer-ne algunes reflexions. Abans però, un parell de coses importants. Aquestes eleccions seran les darreres que Vic tindrà vint-i-un regidors: almenys així està previst. A partir de les següents, en les quals ja es preveu que la ciutat hagi sobrepassat els cinquanta mil habitants, ja en tindrà vint-i-cinc. Això, d’entrada, serà una bona notícia: no pas el nombre de regidors, sinó pel que significa. Malgrat els problemes que hauria d’haver entomat Vic durant els darrers anys (podeu llegir unes reflexions sobre els propers reptes de Vic), el cert és que un increment de ciutadans sempre comporta més maldecaps. Dit això, també és cert que fins ara la ciutat rebia els recursos que rebien les ciutats entre 20.001 i 50.000 habitants. Això vol dir que institucionalment, i per posar una ciutat que està al llindar dels 20.000, Vic rebia els mateixos recursos que Manlleu. O si més no ho entenc així. El fet de sobrepassar dels 50.000, però, farà col·locar Vic entre les ciutats d’entre 50.0001 i 100.000 i, per tant, la ciutat rebrà més diners que, en teoria, els ciutadans hi haurien de trobar alguna millora. Amén. La segona és que l’actual alcaldessa, Anna Erra, després de dues legislatures, sembla que abandonar la política local. S’han fet coses bones, i no s’han fet altres coses que eren necessàries.

Tot amb tot, diguem quatre paraules dels partits. Quant al PSC, només cal llegir una mica el bloc per adonar-se que no són sants de la meva devoció. Tot i que més o menys segueixo la política local des de fa poc, no recordo que mai hagin tingut més d’un regidor. Per tant, els electors estan més o menys comptats. No obstant això, el procés de selecció del seu candidat ha estat... podríem dir que ha estat mancat de fair play. Si més no, així ho assegurava la que va ser fins fa poc representant dels socialistes al consistori, que pràcticament se’n va assabentar per la premsa que no confiaven en ella. Curiosament, confien en un home que després de satisfer la seva vida laboral, ara deu considerar que és el moment d’aportar el seu gra de sorra en la política local. Humanament, se li agraeix però veurem si és capaç d’aportar saba nova.

ERC... francament, no sé què els passa. Desconec completament la vàlua de la seva cap de llista. És possible que tinguin bones propostes i segurament són dignes de ser considerats. A cada contesa electoral tracten d’esgarrapar vots d’on sigui. I, si bé en la política nacional es mengen un bon pastís, Vic sempre ha estat de tarannà més centre-dreta. Dit això, i parlant amb plata... enyoro els temps de Joan Ballana. No sé què fou el que el va decidir apartar-se, però em sembla que ha estat el millor candidat d’ERC des que jo tinc records de l’ERC local. Dit tot això, i també pesa, cal considerar el problema etern i d’origen que sempre ha tingut Esquerra. El seu acrònim i nom de partit indica clarament les seves preferències: primer d’esquerra, després republicans, i finalment Catalunya. Trist, però han demostrat que és així en un munt d’ocasions. Ja vaig escriure d’ells al parlar del cromosoma T. És possible que en la política local sigui l’ordre correcte ja que es té poca incidència en competències autonòmiques o nacionals, però la majoria d’electors no saben diferenciar l’àmbit local del nacional. I les males jugades que han suscitat a la política nacional, pot tenir el seu pes en la política municipal.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada