La llei de trànsit i els mòbils

No recordo ni tampoc he trobat (sabut trobar) quan va entrar en vigor la nova llei de Transit, però diria que va ser el 20 de gener del 2002. Si és així, més de 6 anys després, encara veig gent parlant pel mòbil. Parlar pel mòbil, no només és multable, sinó que et treuen punts. Insisteixo amb el tema punts, te’ls treuen! (vaja, que no te’ls donen). Donant el vol, però, per qualsevol ciutat, un s’adona que, o bé la gent es pensa que els regalen cada vegada que t’atrapen, o no tenen massa entès com funciona.

Segons la DGT, “si usas manualmente el teléfono móvil, auriculares o cualquier otro aparato que no te permita estar atento mientras conduces”, són 3 punts. És a dir, no s’hi val allò d’agafar el telèfon amb la mà i posar-se’l davant de la boca aprofitant que actualment l’auricular de quasi qualsevol mòbil ens permet sentir una conferència en bona qualitat i som rebuts per l’altre interlocutor amb les mateixes condicions. El que és delicte és “usar manualmente” i no només tenir el telèfon a l’orella.

Però veient com la gent s’acull a aquesta nova moda, suposo que no han estat mai enxampats. No és que estigui en contra d’usar els telèfons mòbils al vehicle, però si s’esforcen per fer una llei, tanmateix que la facin respectar, no? Segur que si algun dia ho faig , m’enxampen amb les mans a la massa (al telèfon) quan estic fart de veure’n exemples cada dia.

Aquesta llei, però, va ser molt controvertida. I particularment no hi estic pas d’acord que s’apliqui d’aquesta manera. Les meves reflexions són: Si es basen en l’augment dels usuaris dels telèfons mòbils i en la distracció que causa, què passa amb els camioners i altres usuaris que des de sempre han usat emissores sense cap mena de problema?, et distreu o no et permet estar atent mentre condueixes configurar el GPS, o cercar una cançó i/o emissora?, i parlar?, o seguir una conversa amb un altre ocupant del cotxe? Sovint tampoc et permet estar atent, oi? Doncs tot això és veu que sí que et permet estar atent...

Una llei que, com moltes d’altres, l’han fet més amb els peus que amb el cap. I no només l’han fet malament, sinó que, a banda que la gent no ho respecta, sembla com si els defensors de la mateixa en fan els ulls grossos; perquè no em fareu creure que si jo que no volto gaire ja noto que la gent no estigui conscienciada, les autoritats no se n’hauran adonat.

Comentaris