Sant Jordi

Fa dies que no tenia massa motius per escriure, i ara em manca temps, però bé. Avui he llegit que Ciutadans ha llançat una campanya perquè la diada de Catalunya passi a ser el 23 d'abril en comptes de l'11 de setembre.

Cito literalment, que “Ciutadans explica en un document "histórico todos los datos que sustentan la base para rechazar el 11 de septiembre como fecha que deba ser conmemorada por los catalanes, un ejemplo de ello es que se celebra el final de una guerra de sucesión al trono, no de secesión, como cuentan los nacionalistas; Barcelona luchó en el mismo bando que Madrid o Toledo por la unidad de España; tras la guerra, Cataluña conservó su lengua (que era la oficial) y sus fueros””.

Caram! No celebrem pas la fi d'una guerra de successió jo tenia entès... tenia entès que aquesta guerra va enfrontar la majoria de potències europes al segle XVIII per la successió a la Corona d'Espanya després de la mort de Carles II, i que es va saldar amb la instauració de la dinastia borbònica a Espanya el que suposa la fi dels drets i privilegis dels regnes de la Corona d'Aragó, que foren uniformitzats segons les lleis de Castella. També va suposar una guerra a la peninsula ibèrica entre borbònics i austriacistes principalment entre els antics regnes ibèrics de la Corona de Castella i la Corona d'Aragó. En el cas de Catalunya, la història s'acaba quan el  dia 11 de setembre de 1714(i no sóc ni pretenc ser Oriol Jonquera) les tropes de Felip V van fer caure Barcelona. La guerra de successió va ser el començament, això és cert, però celebrar que ens abolissin totes les institucions? Ara pa. A la gent de Ciutadans, us sona el Decret de Nova Planta? 

En fi, aquesta gent tenen un problema, i no és el 3%...

Per altra banda, canviar la data... amb això avui no hi entro perquè hi ha opinions per tots els gusts. Sí que és cert que després de l'11 de setembre d'EUA i de Xile amb el tema del Correlito... certament ens han tret protagonista, i aprofitant que és el Dia Mundial del Llibre i la Rosa, dons mira... Tanmateix, una altra opció fora, igual que el concert econòmic, fer com els bascos. Ells sí que en saben. El seu Aberri Eguna el celebren el diumenge de Resurrecció si no m'erro, de manera que el celebren sempre i a cap data concreta.

Feliç Sant Jordi!!!!

Comentaris