El Covid-19 (2)

Curiosa paradoxa la que estem vivint... Les hores semblaria que no passen, però tot va tan ràpid que costa de seguir. Entre altres motius, per això no he esperat a publicar l’entrada al dimarts següent, i ara en publico una altra. És senzill... ahir, a l’hora d’escriure aquestes línies, el president del regne d’Espanya encara no havia sortit. Per tant, l’entrada actual l’escric per mig valorar-la. Potser dimarts ja n’hi haurà una altra o les tornes hauran tornat a canviar. Vagi per endavant que confio que sí, cosa que significaria que haurien rectificat pel bé de tots.

El titular de tot plegat, és que «Spain is different», però per pitjor. Quasi sempre. Han tornat a suspendre. Ja ho avançava en l’anterior entrada del Covid-19, però ara hi insisteixo. Escoltant el president espanyol, un podia sentir vergonya aliena. Independentment que van prendre mesures tard i malament (de seguida hi anem), no em sembla ahir que toqués fer una sermó polític i patriòtic. Escoltant-lo, semblava que el que hi havia en risc era la unitat de la nació espanyola, i no pas la salut del tots els que vivim en la demarcació legalment espanyola.

Aquest és un nou llast que hem d’aguantar els catalans i no és més que un 155 encobert. Tan trist com cert. Fa hores sortia el president de la Generalitat anunciant una mesures que, vist arreu, semblaven les més sensates. Ja ho apuntava Vilaweb... si Wuhan se n’ha sortit, és perquè va tancar i confinar tota la ciutat. Mesura dràstica, sí, però s’ha demostrat que efectiva. En aquest sentit anava la mesura de confinar Igualada, i de tancar tot a Catalunya. Com s’ha anat dient per activa i per passiva, ja no només per nosaltres, sinó també per a la resta de ciutadans.

Tanmateix, quines són les mesures del president del regne espanyol? Entre altres, agafa la paella pel mànec i s’autodeclara autoritat competent (irònicament, demostrant que més aviat és incompetent). També restringeix la circulació de persones i vehicles, «salvo excepciones». A veure si llegint les excepcions som capaços de fer-nos una idea de la gravetat: adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centres sanitaris; desplaçament al lloc de treball per a efectuar la prestació laboral, professional o empresarial; retorn al lloc de residència habitual; assistència i cura dels majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables; desplaçament a entitats financeres; per causa de força major o situació de necessitat, i qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa degudament justificada.

Les sis primeres semblen clares perquè ho detallen perfectament. En canvi, la setena i la vuitena és un calaix de sastre que no té ni solta ni volta. Què coi significa «qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa degudament justificada»? Em recorda aquell acudit que deia que per any nou només s’apujaven tres coses: el transport, el tabac i tot. Dit això, encara que sembli mentida, no es tanca la comunitat autònoma de Madrid, ni tampoc ports, aeroports ni ferrocarrils. Que tothom pugui campar com vulgui. El president espanyol s’excusava dient que tant era, perquè un cop arribés la persona a destí, no podria sortir de casa... Així doncs, tots els madrilenys que han anat de vacances (i pixapins), un cop hagin arribat a la segona residència i hagin pogut (en termes probabilístics) expandir el virus, poden tornar a la primera residència i poden expandir-lo de nou. La mesura és brillant.

També és brillant el que es pot entendre per establiments de primera necessitat. Es pot entendre que museus, arxius, biblioteques... estiguin tots tancats, com també tot el que fa referència a oci. Com també es pot entendre que estiguin oberts els establiments de primera necessitat: botigues d’alimentació, farmàcies... estancs, perruqueries, establiment d'equips de tecnologia i de telecomunicacions... De veritat? Hi ha alguna cosa que no entenc. Ja sé que a l’estanc no només hi venen tabac però... quin sentit té obrir estancs? Perquè la gent pugui continuar comprant tabac i així recaptar impostos? O és per la loteria? Cal? Tampoc entenc perquè les perruqueries poden estar obertes... de veritat que no ens podem rentar el cap i passar l’assecador a casa? Les barberies estarien incloses? I, ja per acabar, seria un bon moment per anar a veure mòbils o canviar-se la televisió? Aquest és el nivell crític que ens volen inculcar? Des del meu punt de vista, tot plegat és força contradictori.

Certament, el que deia a l’inici. Tard, i malament. Ah! I si escoltes a la oposició també aprofita per fer un discurs polític i electoralista. Francament patètic. Res pràcticament nou d’un estat que no ha estat ni estarà mai a l’altura. El problema és que nosaltres som a sota, els més vulnerables. Perquè aquesta és l’altra... escoltar que no poden fer la prova del Covid-19 a tothom, veure polítics fent vida normal, i llavors anunciant que han donat positiu. És que ells no truquen al 061? No fan el test previ per no malbaratar la prova que necessitarà algú en estat més greu? Ep... no ho dic jo, sinó algun director d’alguna cosa... Veurem com evoluciona el tema. Tot amb tot, una cosa que no m’ha semblat veure ni sentir enlloc o potser m’ha passat per alt. Si heu de sortir a comprar, pagueu amb targeta, penso que una de les coses que caldria evitar és que circulin monedes.

Comentaris