Nova subcomissaria a Vic

Fa setmanes apuntava sobre els nous reptes que té Vic com a ciutat. Una d’aquests reptes era i és, precisament, l’incivisme. Sigui dit de passada, com és o ha sigut en més d’un cas, que si l’incivisme no es tracta prematurament s’acaba convertint en delinqüència. Estic bastant convençut que veient actualment com es desenvolupa la societat —alguna, afortunadament no tota— vigatana, més d’un/a deu reflexionar sobre perquè no havien posat remei fa anys a segons quins temes.

Parlant de remei... Aquesta setmana passada han inaugurat al barri del Remei de Vic una nova subcomissaria. Ha transcendit com a cosa més notable, que la Guàrdia Urbana hi portarà l’equip de denúncies (que es podran materialitzar de 6 a 22), i la unitat canina K9, això és el gos. Alguns polítics posen de manifest dues coses que crec que són importants. La primera d’elles, és que era una reivindicació dels veïns i la segona, que realment l’índex de delinqüència no és superior a altres barris de Vic. Total... que bàsicament diuen que ho fan perquè la gent se senti més segura però que en realitat no hi ha un motiu purament objectiu. Òbviament, no és així.

I és que el que passa és que els arbres no ens deixen veure el bosc. O no els deixa veure el bosc. S’entén que l’índex de delinqüència (o almenys ho entenc així) el calculen pel nombre de denúncies. Així doncs, si al centre de Vic hi ha n denúncies, el que diuen és que al Vic-Sud hi ha més o menys les mateixes o la diferència no és rellevant. Error. I ho dic per una banda amb coneixement de causa, i per l’altra des del sentit comú. Quant al coneixement de causa, sé de casos de furts, intimidacions... especialment en gent gran, però que al final no denuncien. És a dir, passen del tot desapercebuts. Si no em creieu, parleu amb els problemes que han patit en més d’una ocasió els feligresos de l’església del Remei. Quant al sentit comú, de la mateixa manera que la majoria d’immigració (ho dic amb el que s’afirmava al respecte) no anava a fer-se proves PCR o fins i tot que no es vacuna o no compleix amb la quarantena, em temo que no denuncia. És a dir, més enllà de si tots estan degudament empadronats o no —no hi entro gens ni mica—, em fa la sensació que ja sigui per un tema cultural, mandra o el que sigui, crec que són gent que no tendeixen a denunciar gaire res. Potser ho viuen de manera més normal que nosaltres. Així doncs, no és que hi hagi menys delinqüència que els altres barris, sinó que simplement hi consten menys denuncies.

Dit això, servirà de res la subcomissaria? Doncs no ho sé. Em fa la sensació, com també apuntava fa temps parlant de la Covid-19, que el problema no és que hi hagi o no hi hagi subcomissaria, sinó el problema és que hi hagi efectius, recursos, i es facin complir les ordenances municipals i les normes. Per posar un exemple, pugeu un dia de mercat a Vic i poseu-vos a l’entrada del carrer de la plaça Major pel carrer de Jacint Verdaguer. Veureu com molta gent passa el semàfor en vermell i no hi ha ningú que els cridi l’atenció. També és fàcil que hagueu vist un munt de vídeos promovent el bon ús dels patinets i la resta de vehicles de mobilitat personal, però un no és capaç de pujar a dalt a Vic sense patir-los. N’hi ha més... qui no ha vist a conductors parlant pel mòbil als dits, o fins i tot llegint o escrivint missatges en un semàfor? La darrera innocentada que he vist ha estat un rètol de 30Km/h a la carretera de la Guixa. En resum, moltes normes que deixen a la responsabilitat de la gent i ja s’ha vist que aquestes coses no es poden deixar al lliure albir.

En definitiva, el que cal és menys de cara a la galeria, menys tolerància amb l’incivisme, menys passotisme i passivitat, i més agafar el brau per les banyes. No servirà de res que hi hagi una subcomissaria al Vic-Sud si no hi ha efectius que facin complir les ordenances municipals. I això és el que necessita Vic-Sud, tot Vic i qualsevol societat. Les normes són per complir-les, i si no ens estan bé, les canviem. Però tenir normes per no complir-les, és del tot absurd. Els que les complim ens sentim idiotes, a banda que les autoritats perden credibilitat i autoritat mateixa.

Comentaris