Proton AG (2/2)

Amb el correu, la VPN i el calendari, el meu procés de desgooglelització ja havia començat i no tenia aturador. Però faltava una cosa clau avui dia, el poder fer còpies de seguretat dels nostres arxius: el Drive. I va arribar el dia. En una primera versió, Proton només permetia penjar documents online i no permetia sincronitzar els documents que tens a l’ordinador. Era un pas important que permetia compartir arxius per Internet, novament amb seguretat, privacitat i llibertat, però quedava coix. No obstant això, en pocs mesos va arribar l’esperat i apreciat programa de sincronització. Ara sí que ho teníem quasi tot perquè, simplement, esborraria tots els documents que tingués al Drive del Google que, novament, no n’han pas de fer res del que tinc. I així ha estat, tot i que encara han de polir algunes coses importants, com poder veure els arxius penjats al Drive des de l’app. Perquè... no ho he dit però ja s’intueix i es dona per sabut: tant el correu, com el calendari, la VPN i el Drive, tenen la serva corresponent versió com a mínim en Android.

És tot? La veritat és que no. Ara fa uns mesos, Proton va llançar Proton Pass, una nova aplicació (amb extensió pels principals navegadors i app) per poder gestionar les nostres credencials digitals o no digitals. Què vull dir amb això? Avui dia, la majoria de gent té la mateixa contrasenya arreu, i sovint es registre a llocs amb el correu personal. Això fa que les nostres dades perillin perquè 1) cas de rebre un ataca poden quedar-se i suplantar el nostre compte (i si tenim la mateixa contrasenya arreu, robat un compte, robats tots) i 2) quan les companyies es venen les nostres dades (bàsicament correu electrònic i perfil digital), ens comencen a arribar correus de llocs que ni els coneixem.

Amb Proton Pass, això s’acaba. Més enllà de poder-se guardar totes les contrasenyes en un mateix lloc, cosa que ens permet establir contrasenyes decents i no pas la típica 1234 o password, l’aplicació ens permet crear infinitat d’àlies. Què és això? Doncs que quan ens registrem a qualsevol lloc no cal que donem el nostre correu electrònic, sinó que el sistema en genera un que només s’utilitzarà per aquell lloc. Això és molt interessant per diverses raons. La primera, quan ens interessa registrar-nos en algun lloc per provar el que ofereixen. A fi que no ens envaeixin amb correus comercials i d’altra, ens podem donar d’alta amb aquest àlies i quan ens cansem l’eliminem, de manera que no rebrem mai més res. La segona, és el fet que podrem identificar fàcilment qui s’ha venut les nostres dades: si em dona d’alta al portal x amb el correu qwerty1234@pepet-mail.me, i rebo un correu del portal y en aquesta direcció.... blanc i en ampolla... Finalment, una tercera cosa molt interessant, és que l’àlies és bidireccional. És a dir, a banda de rebre els correus del portal, també les puc contestar, i aquí és on hi ha l’interessant, sense necessitat de rebel·lar el meu veritable correu personal. Què us sembla?

Però Proton Pass té més característiques, com guardar inicis de sessions (per estalviar-se indicar sempre el nom d’usuari i la contrasenya); permet guardar targetes; notes, i fins i tot generar contrasenyes. En resum, una gran aplicació sota el paraigües de Proton.

Ja per acabar, només dir que en el meu procés de desgooglelització encara queden passos. Deixar d’utilitzar Gmail, Calendar i Drive ha estat un gran què. Poder navegar lliurement i amb privacitat n’és un altre. Però, al meu parer, queden tres aspectes a millorar o corregir. El primer, és que els documents del Drive siguin consultables a través de l’app. Em sembla bastant clau. El segon que realment em preocupa, són els contactes. El dispositiu mòbil té tots els meus contactes que guardo religiosament a Google. Però, tornem a dir el mateix, Google no n’ha de fer res dels meus contactes, i Proton té els seus propis contactes, que es guarden encriptats i que només tu coneixes. Ara mateix, ni tan sols se m’acudeix com ho podran resoldre... però el cert és que serà un gran pas quan puguem esborrar els contactes de Google i treballar només amb els de Proton. I, per acabar, tot i que ho trobo menys transcendent avui dia, és desplegar una eina ofimàtica: allò de tenir el word, excel i powerpoint online... Ho trobo menys important perquè jo encara treballa en local i les eines online, tot i que bones, no m’acaben de convèncer.

Així doncs, ja ho veieu, la vida no s’acaba amb Google, ni molt menys. Hi ha altres empreses que ofereixen productes tant o millors (millors des del meu punt de vista) que no pas el gegant californià. Només es tracte d’introduir-s’hi i fer el pas. Dit això, quant a la seguretat i la privacitat he deixat d’abordar dos temes importants pel sol fet que [encara] no els ofereix Proton: la missatgeria instantània (Uassap, tot i que jo no l’utilitzi per raons òbvies), i navegador (Chrome, Edge, Fire Fox...), que tampoc els utilitzo per raons també òbvies. Potser un altre dia en parlem i us comento el que jo utilitzo.

Per cert, coses d'aquelles, uns dies més tard d'escriure aquesta entrada, Proton va treure una nova funcionalitat que et permet guardar-te una còpia de seguretat de les fotos del dispositiu mòbil (Android). No obstant això, encara és verda perquè no permet ni tant sols crear àlbums ni importar res de Google Fotos... però no hi ha dubte que tot arribarà en properes entregues.


Comentaris