Exposició Esperantista

«A les 4 de la tarda va ser oberta l’exposició esperantista instal·lada al “Temple Romà”. La gran sala d’aquest local estava plena de llibres, catàlegs, revistes, cartells, postals, etc. en esperanto». Aquesta és part de la ressenya que es va publicar l’any 1924 a la revista Kataluna Esperantisto. Aquell any, l’entitat esperantista vigatana, Vika Esperantistaro, va organitzar l’Onzè Congrés de la Federació Esperantista Catalana. El 2024 es commemora el centenari d’aquella efemèride. Per fer-ho se celebra el 40è Congrés a la ciutat, i entre moltes activitats es pretén remembrar aquella exposició.

Aquesta exposició s’inaugurarà el divendres vint-i-sis d’abril a les 19.00h. Naturalment, hi esteu tots convidats. Romandrà oberta fins el vint-i-sis de maig. L'horari d'obertura del Temple Romà és de 18h a 20h de dimarts a diumenge, i d'11h a 13h de dimarts a dissabte.

Particularment em fa molt il·lusió haver participat en aquesta exposició. Recordo perfectament quan li vaig demanar al responsable de les exposicions al Temple Romà, Miquel Bardagil, fa més d’un any. Va ser en plena processó dels Armats: o, millor dit, en la prèvia perquè durant la processó no se m’acudiria. La proposta de seguida el va entusiasmar. Cosa molt d’agrair. Però també calia cercar les peces per exposar. I, en aquest cas, també ha estat tot facilitats. L’exposició compta amb un conjunt d’una quarantena de peces entre les que han cedit la casa Pratdesaba, l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic, l’Arxiu Comarcal d’Osona i Costa Llibreter. Des d’aquest humil bloc, moltes gràcies per fer-ho tan fàcil. També, ja ho he dit, al Miquel, no només per la facilitat, sinó també pels seus consells a l’hora de muntar-la. No cal dir-ho però ho dic, la meva experiència en muntar exposicions era nul·la fins aquesta. Tampoc em puc oblidar de l’Escola d’Arts i Oficis de Vic, qui hi ha posat les vitrines i també ha estat molt fàcil, així com el Juan Carlos, que ens les ha muntat. Gràcies a tots.

Utilitzo el bloc generalment per escriure regularment i les entrades es van acumulant. No obstant, en aquest cas m’ha semblant adient crear una pàgina fixa per tenir un record de l’exposició i per saber què s’hi va exposar. A més, he intentat biografiar i contextualitzar les peces per conèixer-ne les seva història. Podeu consultar aquest nou apartat des de l’enllaç de l’Exposició Esperantista. Espero que passeu pel Temple Romà i gaudiu del que hi hem compartit. Més enllà de les peces i la feina, hi ha dipositada molta il·lusió.



Comentaris