Conferència per la pau

Apunt ràpid sobre la notícia amb la qual, d’alguna manera, m’he llevat. És un tema delicat ja que, com diria un policia, qualsevol cosa que digui pot ser utilitzada en contra meva. Per tant, més que valorar-ho i, amb la informació que he pogut llegir per una banda i escoltar per altra, just comentar 4 coses.

La primera, lamentable que el govern d’un país on hi ha aquest tipus de conflicte, se’n mantingui al marge. Diuen al 324 que el govern espanyol ha recalcat que no ha tingut res a veure en la conferència. Bravo! De fora s’han interessat i preocupat molt més que des de dins. Quina falta de respecte a l'exsecretari general de l'ONU i Premi Nobel de la Pau el 2001, Kofi Annan, al líder del Sinn Féin, Gerry Adams, a l'exprimer ministre irlandès Bertie Ahern, al cap de gabinet de l'expresident britànic Tony Blair, Jonathan Powel, a l'exprimera ministra de Noruega Gro Harlem Bruntland, i a l'exministre de l'Interior francès Pierre Joxe. Senzillament, vergonyós. Si em permeteu la broma, si hi hagués hagut en Sisa, els hi hauria etzibat el “només hi faltes tu”.

La segona, l’actitud del lehendakari tot destacant que l’important de la conferència és que han resolt que ETA ha d’acabar amb la violència. A qui vol prendre el pèl? Dels 5 punts resolts, només en té importància un? O com funciona això? Els punts -textualment segons la declaració- són els següents (segons gara.net perquè els del 324 no m’acabaven de convèncer):
  1. Llamamos a ETA a hacer una declaración pública de cese definitivo de la actividad armada, y solicitar diálogo con los gobiernos de España y Francia para tratar exclusivamente las consecuencias del conflicto.
  2. Si dicha declaración fuese realizada instamos a los gobiernos de España y Francia a darle la bienvenida y aceptar iniciar conversaciones para tratar exclusivamente las consecuencias del conflicto. 
  3. Instamos a que se adopten pasos profundos para avanzar en la reconciliación, reconocer compensar y asistir a todas las víctimas, reconocer el dolor causado y ayudar a sanar las heridas personales y sociales. 
  4. En nuestra experiencia de resolver conflictos hay a menudo otras cuestiones que si son tratadas pueden ayudar a alcanzar una paz duradera. Sugerimos que los actores no violentos y representantes políticos se reúnan y discutan cuestiones políticas así como otras relacionadas al respecto, con consulta a la ciudadanía, lo cual podría contribuir a una nueva era sin conflicto. En nuestra experiencia terceras partes observadoras o facilitadoras ayudan el diálogo. Aquí, el diálogo también podría ser asistido por facilitadores internacionales si así fuese decidido por las partes involucradas.
  5. Estamos dispuestos a organizar un comité de seguimiento de estas recomendaciones
Però el lehendakari només s’ha quedat amb el primer punt del primer punt. Però també és important que prengui nota de la resta dels paràgrafs. Un punt important i que el 324 se n'ha oblidat. Ells diuen: “També han instat la banda que adopti els passos necessaris per avançar en la reconciliació i reconèixer i compensar les víctimes.”; hi falta el totes; perquè aquest totes en la declaració, no és casual.

Finalment, algú de l’AVT (portaveu, em sembla). Les seves declaracions no ajuden. Segons he sentit, ha titllat de nazis, ha menyspreat als participants i ha dit que ha estat el pitjor atac a la democràcia des de la transició. Lamentable.

Com saben molt bé aquest experts, cal parlar i entendre’s. Per entendre’s, és primordial donar i rebre. Tots aquells que creguin que tot es resoldrà sense res a canvi, crec que s’equivoquen.

Dos apunts finals més. Què dirà el govern espanyol si ETA deixa les armes els propers dies? Dirà que ell no hi va intervenir en res amb aquesta conferència o n’intentarà treure rèdits electorals? Caldrà veure-ho. I un dels més bonics proverbis bascs: “non gogoa han zangoa”. Doncs tot indica que ambdós caminen fermament cap a la pau. I és una molt bona notícia.

Comentaris