Manipulació del segle

Després del clàssic de l’any, els casaments de l’any i tantes altres coses de l’any arriba... la manipulació periodística de... del segle! Ep, i no és fàcil veient els precedents, no, però s’han superat. 

Vaig a pams. Com bé la immensa majoria de gent sap, ETA va emetre un comunicat. Jo he deixat passar uns dies per veure quin tomb prenia la cosa i per extreure’n algunes conclusions. Com és obvi, no sóc un expert amb el tema, però segons perquè n’hi ha prou en saber llegir. No dic llegit entre línies, ni llegir sentències críptiques, sinó llegir. Allò que aquesta societat aprèn a l’escola amb pocs anys de vida. 

Com sabreu, fa uns dies es desenvolupava a Donosti la conferència per la pau. En vaig parlar aquí. La declaració d’aquella conferència, es va resumir en 5 punts. Torno a posar aquí els tres primers: 
  1. "Llamamos a ETA a hacer una declaración pública de cese definitivo de la actividad armada, y solicitar diálogo con los gobiernos de España y Francia para tratar exclusivamente las consecuencias del conflicto. 
  2. Si dicha declaración fuese realizada instamos a los gobiernos de España y Francia a darle la bienvenida y aceptar iniciar conversaciones para tratar exclusivamente las consecuencias del conflicto. 
  3. Instamos a que se adopten pasos profundos para avanzar en la reconciliación, reconocer compensar y asistir a todas las víctimas, reconocer el dolor causado y ayudar a sanar las heridas personales y sociales". 
Després de complir el punt 1, s’anuncia a bombo i plateret que ETA s’ha acabat incondicionalment. A veure, com us deia, no fa falta saber llegir entre línies ni criptografia per entendre que falten uns quants punts. És a dir, el comunicat d’ETA és el primer pas per acabar amb la banda. Però, insisteixo, escoltessis mitjà que escoltessis, tots coincidien que s’havia acabat sense més i que ETA havia estat derrotada. Per molt que ho lamenti, els únics que semblaven haver llegit el comunicat eren els mitjans de Madrid més radicals, els quals analitzaven el comunicat de la banda dient que no s’havia acabat i que, senzillament, era un comunicat dient el que deia i que demanava començar a parlar amb els governs espanyol i basc (entre altres coses com que la banda no demanava perdó ni entregava les armes...) Part del comunicat és: 

"ETA ha decidido el cese definitivo de su actividad armada. ETA hace un llamamiento a los gobiernos de España y Francia para abrir un proceso de diálogo directo que tenga por objetivo la resolución de las consecuencias del conflicto y, así, la superación de la confrontación armada. ETA con esta declaración histórica muestra su compromiso claro, firme y definitivo". 

Vaja, si algú es capaç d’extreure les diferències entre el primer punt de la declaració de la conferència per la pau i el comunicat de la banda que m’ho faci saber. 

Per tant, s’ha complert el primer punt per la dissolució definitiva d’ETA. Però és això. Tots els mitjans que ja n’han extret les seves conclusions i han anunciat a bombo i plateret una cosa, és pura manipulació informativa. Una altra cosa que també pot passar és que ja s'hagin pactat tots els punts i només ens informin del primer. És a dir, ja saben que s'ha acabat però als ciutadans només se'ls hi diu i explica la fi. Mínima transparència. Jo ho veig així. I em dol. La gent actualment tendeix a fiar-se del que diuen el mitjans i, com veiem, no diuen tota la veritat. Llavors passen coses com les de la darrera treva. Insisteixo, s’ha donat el primer pas i la pilota és a la teulada del govern espanyol i francès. Ara tocarà tot el tema de presos i resta (si és que ja no està fet i no s'ha explicat). Espero i desitjo que no la vessin i es pugui avançar cap al pas 2 i començar a treballar pel 3. Només així, i de veritat, podrem dir #agurETA. 

Comentaris