L’exemple (mal) de CiU (2)

Fa un temps ja vaig escriure sobre el mal exemple de CiU. Podeu llegir-ho aquí. Avui i, arran de l’endarreriment de la presentació dels pressupostos pel 2012 al Parlament hi torno. El passat dia 10 s’acabava el termini per presentar-los i, els arguments que han utilitzat segons llegia al naciodigital per no fer-ho foren: 1) Dificultat tècnica i 2) Incertesa dels ingressos que vindran des de Madrid perquè canviaran de govern i vés a saber com aniran les coses. Finalment, després de la denúncia per part de la resta de partits, Mas ha recordat que, i transcric literalment "mai s'ha complert aquest termini legal". Bravo! De fet, ja feia dies que ho deien.

Fins els dos primers arguments, podrien arribar a tenir una comprensió. Entenc que els pressupostos poden tenir una dificultat tècnica. De fet, ni tant sols sé en què consisteixen i com s’elaboren. Entenc que no és només fer una sèrie de sumes i restes. Tanmateix, també entenc que si hi ha un control exhaustiu (vull creure que amb els temps que vivim hi és) i un bon programa de gestió, no hauria de ser tant complicat. Preveus x ingressos i preveus y despeses. Però ja us dic que fa de mal valorar perquè desconec com funciona. També pot tenir part de comprensió el segon argument. És clar, si no saps quins impostos posarà un altre govern ni com aniran les coses ni el que et robaran, ja entenc que és difícil fer una previsió acurada. D’altra banda, què vol dir? Que fins que no s’hagi constituït el govern de Madrid, Catalunya no podrà elaborar els pressupostos? Això deu voler dir que fins l’any que ve! Que trist no poder elaborar uns pressupostos perquè depens de la capital de l’estat veí. És clar, això de ser una comunitat de règim comú ja ho té.

Però me’n deixo un, el tercer. Aquest sí que no té cap mena de comprensió ni justificació: “mai s'ha complert aquest termini legal”. Jo no sé vosaltres, però jo ho trobo gravíssim. No només parla de legalitat, sinó que no s’ha complert mai i, més encara, això és prou motiu per tornar-la a no complir. Vaja, caldrà tenir-ho en compte de cara un futur. L’assegurança del cotxe, per exemple, per què pagar-la? Tot i ser obligada per llei, com que hi ha gent que no en porta, això em deu donar legitimitat per tampoc portar-la, no President Mas? I tantes altres coses. La declaració de la renda; per dificultat tècnica i com que hi ha gent que fa trampes, apa, fem-ho tots, oi? Aquest és el seu model de país? Justificar-se dient que els altres també ho fan? Amb mi no hi compti. Jo vull un país d'excel·lència.

Francament, molt decebedor. De la mateixa manera que dic sempre que cal créixer per mèrits propis i no per demèrits de la resta, cal treballar per tal que els que ho fan malament ho facin bé, i no pas perquè els que no ho fan bé es puguin justificar amb els que ho han fet malament tota la vida. Un altre exemple -crec- prou clarificador. Imagineu el debat de la pena de mort. Un país l’accepta justificant que a Xina la tenen. No, no, no! És la Xina que ha de deixar d’exercir-la i no pas la resta incorporar-la a les seves lleis.

De manera que, novament, mal exemple per part de CiU. Tal com ho han justificat, el dia que algú deixi de complir la llei, hauria de poder utilitzar el mateix argument. Aquest deu ser el model de país que CiU vol. I és un terreny molt perillós perquè obra la veda. Aquells que han de donar exemple, es justifiquen amb els que el donen i l'han donat malament. Senyors del govern, agafin el toro per les banyes, deixin de buscar excuses i tirin el país endavant donant el millor exemple possible. Si no s’hi veuen prou capacitats, comuniquin-ho a la gent i comencem de 0 amb un nou estat. Ben segur que això resoldria molts del problemes que tenen vostès i tenen molts dels catalans i les catalanes.

I finalment la cirereta del pastís. Duran i Lleida afirmant que "si explico les meves idees perdré les eleccions". Diria que insuperable però, falta molt pel 20N. S'enceta una nova forma de fer política: admetre l'engany; vaja, dedueixo que ara explica coses que potser farà o potser no farà i, les que li agradaria fer, no les explica; tot això, cas que guanyi... Bravo! I, el ciutadà què hi diu? El 20N ho sabrem, però, de moment res. És tant vergonyosa la classe política i la democràcia d'aquest país que, ara, insulten directament i ni tant sols es molesten a maquillar les falsedats. Ja m'ho imagino: "són tant x, que digui el que digui votaran igual i no faran res". Tant trist com cert.

Comentaris

  1. CIU no està justificant res. Només demana una mica de decència. Com s'atreveixen, els que mai, absolutament mai, han complert un requisit, exigir-lo amb aquesta vehemència als altres? El motiu no són els pressupostos, el motiu és tenir un argument per desgastar CIU abans de les eleccions. I CIU, si ells són tan barruts i mentiders, perquè no diuen per què volen els pressupostos, fa molt bé de vigilar pels seus interessos i no donar-los-els.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada