Retallades

Feia temps que volia escriure sobre aquest tema i, ben bé, encara no tinc clar què i/o com. El fet és que fa mesos i mesos que dia sí, i dia també, que es parlen de retallades. Retallades per aquí, retallades per allà en forma de serveis socials, sanitat, ensenyament (altrament dit educació), mitjans, i un llarg etc. Però encara no he sentit ningú ni res al respecte en retallar en informàtica. I, crec que és un punt on es podria retallar i força.

No estic parlant de maquinari, sinó de programari. Val a dir abans, però, que cal diferenciar molt els tipus d’usuari que utilitzen ordinadors i/o altres dispositius. És a dir, per una banda, el que es coneix popularment com “nivell d’usuari” i per altra, la resta o nivell avançat. I ho dic des de la perspectiva d’informàtica i amb en ben entès que amb segons quines coses, només disposes d’eines i/o programes de pagament. Entre aquests, els més populars són els de Microsoft com tothom sap.

Dit això, doncs, per aquells usuaris de nivell bàsic, cal disposar de sistemes operatius de Microsoft? És necessari tantes llicències de Professional o tantes llicències de Microsoft Windows i/o possibles antivirus de pagament? He intentat trobar la despesa en els pressupostos de la Generalitat pel 2012 però no ho he sabut trobar. Però, a tall orientatiu i aproximadament (sense IVA):

Microsoft Windows 7 Home Premium (el bàsic): 100 €
Microsoft Windows 7 Home Professional : 130 €

Microsoft Office 2010 Home & Student (3 PC’s): 120 €
Microsoft Office 2010 Home & Business: 170 €

Kaspersky Antivirus 2012 - 12 mesos / 3PC’s: 34 €

Hi podríem afegir un programa de gravació de cd’s com podria ser el Nero que valdria uns 50 € més.

En total, cada equip, mínimament podria valdre, en concepte de programari, uns 250-300 Euros. Aneu fent números amb tots els ordinadors que té l’administració pública. Una alternativa i, com ja fan moltes administracions de sud-Amèrica, implantar programari gratuït. Un exemple:

Ubuntu (sistema operatiu): 0 €

LibreOffice (tot i que el nom podria fer pensar que és en espanyol, també està disponible en català): 0 €

Avast antivirus: 0 €

Em sembla prou evident, no? Quant es podria retallar o estalviar en llicències de programari?

Això és extensible en dispositius. Per exemple, els que disposen de mòbil d’empresa intel·ligent (smart phone), per què generalment van amb iPhone o WindowsMobile quan hi ha una alternativa tant o millor amb Android? El terminal l’has de pagar igualment però, sembla evident que les llicències de MS i Apple encareixen el producte.

Amb tot però, com us deia, és important tenir establert o definit els rols d’usuaris. El que necessiten un Windows (hi ha programes que només van amb Windows) se’ls hi ha de posar. Aquells que necessiten compartir projectes amb, per exemple, Sharepoint, se’ls hi ha de posar MS Office. Però, la resta? Fa falta gastar-se 250 euros per fer quatre cartes, pdf’s i navegar per Internet? A mi em sembla que no. De fet, algun dia arribarà pels usuaris bàsics, el ChromeSO de Google. És a dir, amb el munt d’eines que ja disposa el gegant, el futur és disposar -insisteixo a nivell d’usuari bàsic- d’un simple terminal amb connexió a la xarxa i un navegador. De ben segur, estalviaríem un munt de diners.

Comentaris