Feliç 2020!!!!

Crec que feia temps que no feia una entrada d’aquesta índole. No vull dir explícitament la de desitjar una bona sortida d’un any i bona entrada del següent —que només podria fer-ho una vegada a l’any— sinó al llarg de la vida d’aquest bloc. Però aquest cap d’any és una mica especial. Perquè si bé cada cap d’any canviem d’unitat, en aquest cas canviem també de desena. És per això que hi ha canvi de dècada? No ho tinc tan clar, o sí... i com jo molts altres. 

Sobre la taula hi ha dues teories a defensar. D’una banda, els que podem creure que la dècada que estem vivint s’acabarà al final de l’any que ve, és a dir, el 2020. Això seria així perquè l’any 0 no existeix. És un bonic error que portem arrastrant des de mitjans del segle VI i difícilment ara algú ho arreglarà. Fou aleshores quan el papa Joan I va encarregar al monjo i astrònom Dionís l’Exigu que elaborés un calendari partint del naixement de Jesucrist. Així ho va fer però, ai las!, va començar per l’any 1. I si l’inici de la nostra era comença en l’any 1, la dècada, la centúria i el mil·lenni, també comença en l’any 1 i no en el 0. Tanmateix, excusem al pobre Dionís l’Exigu, i més tenint en compte que aleshores el senyor 0 ni tan sols existia. I també obviem que també va calcular malament el naixement de Jesucrist i es dona la paradoxa que Jesucrist hauria nascut l’any 4 aC. 

L’altra teoria que es contraposa a l’anterior, és la tendència popular lligada amb l’ús del diccionari. És a dir, si bé generalment ja tendim a agrupar els conjunts comptant a partir del 0, inconscientment una accepció del diccionari dona força a aquest relat. Vegem-ho. D’acord amb la primera accepció del diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), una dècada és una «sèrie de deu, especialment de deu dies o deu anys. La primera dècada de gener. La primera dècada d’aquest segle». En el cas de la Real Academia Española (RAE), farem ús de les dues primeres accepcions: «Período de diez años referido a las decenas del siglo», i «decenio», que al seu torn significa «Período de diez años». Veiem, doncs, que tant en català com en castellà, una dècada és un període o sèrie de deu, especialment d’anys. Seria aquesta la definició que argumentaria la tesi que la nova dècada comença demà. 

No obstant això, adonem-nos d’una cosa. Ni una ni altra definició parlen de números. Simplement, de sèrie o de període. Així doncs, una dècada tant l’és del 2010 al 2019, com del 2011 al 2020, i també del 2015 al 2024: període de 10 anys. Per tant, i d’acord amb aquestes accepcions, cada any entrem en una nova dècada. Així de simple. Qui vulgui emprar el terme com a període de 10 anys, tindrà raó. El qui vulgui emprar el terme com a agrupació de deu primers anys segons el calendari gregorià, haurà d’esperar l’any que ve per canviar de dècada.

Sigui com sigui, escolteu (llegiu)... tingueu bona sortida i bona entrada d’any, que aquest sí que tenim clar que canvia. Almenys en el calendari gregorià, que és el que utilitzem nosaltres des del segle XVI. Esperem i confiem que el 2020 sigui tan o millor que el 2019. Tot i així, tinguem clar també que no arreu del món canvien d’any. Per posar tres exemples dels molts que hi ha, demà, en el calendari hebreu serà el quatre de Teveth de l’any 5780; en el calendari musulmà serà 5 de jumada I-Ula de l’any 1441, i en el calendari xinès serà 07/12/4717. Feliç 2020!!!!

Comentaris