Rentar-se les mans

Com deia en Torrente, aquest món es divideix en dos tipus de persones: els que es renten les mans abans d'anar al lavabo i els que ho fan després; crec que ell era dels que ho feia abans.

Mai havia prestat atenció al tema fins que una vegada estant de vacances, un amic va fer adonar-me'n. I és que en sortint del lavabo i just després de rentar-se les mans, va dir: "i ara com obrim la porta?". Cert. T'acabes de rentar les mans i com si res, agafes el pom de la porta amb tota la mà i, generalment, estires per obrir la porta. "Agafo un tros de paper per obrir-la?", "espero que algú surti o entri?", "l'obro i hi poso el peu perquè no tanqui i llavors em rento les mans?"

Potser no s'us havia acudit mai això... Tampoc us vull alarmà ni fer-vos agafar fàstic, francament, però des d'aleshores que, en rentar-me les mans en un lavabo, ho penso.

Que ens hem de rentar les mans és un fet indiscutible, però, tenim clar per què?, amb quina finalitat?, n'hi ha prou? Ho hem pensat bé i actuem en conseqüència? Entenc que ja no és només per nosaltres, sinó per tots el microbis i/o bacteris que hi pugui haver de la resta de gent que hi ha anat abans que nosaltres.

Llavors pareu-vos a pensar el que fa la gent quan va al lavabo. Fem la feina (uns més bé que d'altres...), tirem de la cadena (no uns més bé que d'altres, sinó senzillament uns sí i d'altres no), ens rentem les mans (uns sí, d'altres no), i llavors... sorpresa!!!! o no hi ha sabó, o no hi ha eixugamans d'aquells de paper o de roba (que pots anar tibant avall mentre per darrera es recull cap amunt), o hi ha una tovallola - no sempre eixuta - o senzillament hi ha un eixugamans d'aire que és un no acabar. En acabat d'eixugar-nos les mans, després de tenir cura per la nostra higiene i tenint la convicció que hem complert amb el nostre deure... agafem el pom de la porta i marxant que és gerundi!!!! Tanta feina per res!!!!

Us sembla poc higiènic? Doncs us invito a rentar-vos les mans diverses cops al dia i més tenint en compte el que us explicaré ara.

L'altre dia llegia que un estudi realitzat per una revista britànica va demanar a experts en microbiologia que examinessin 33 teclats d'una oficina, un seient de vàter i a una picaporta de bany per detectar microbis que solen aparèixer en llocs poc higiènics.

El resultat, si el del lavabo us ha semblat brut... aquest el sobrepassa amb escreix. Quatre dels teclats analitzats van ser qualificats com possiblement perillosos per a la salut i els científics van recomanar fins i tot la retirada d'un perquè tenia 150 vegades més bacteris que el límit aconsellat, la qual cosa significa que estava cinc vegades més brut que la mostra presa del seient de vàter. Per altra banda, el passat mes de gener, El País publicava que "103 personas se infectan por utilizar un mismo ordenador". I veient com corren els virus i passes a l'hivern...

I ja acabant, per veure al que estem exposats i que precisament es dóna molta importància en rentar-se les mans on més higienic és, o millor dit, menyspreem llocs aparentment nets que estan molt pitjor, quatre números: Telèfon: 25.127 microbis per 2,5 centímetres quadrats. Teclat: 3.295. Ratolí de l'ordinador: 1.676. Tassa del vàter: 49.

I ja per acabar, un parell de consells ara que ve el fred. Una bona manera d'evitar un refredat o agafar una grip es ser extremadament curosos amb la higiene de les mans... per tant, si algú està infectat i es tenen dubtes de si petonejar-lo per temor a la infecció, el pitjor que podem fer, és donar-li la mà. Per tant, 1) Renteu-vos les mans, i 2) si podeu feu petons abans que donar la mà.

Comentaris