Castellers

No puc afirmar que m'emocionin masses coses d'aquest món o que tanmateix n'hi hagi masses per fer-ho, però el món casteller, del qual em considero un complet ignorant, m'apassiona i m'emociona com poques coses.

És un moment màgic, sublim, quasi quimèric, quan un enxaneta coronat un castell; i quan més complicat, major és l'emoció. No sé si és quan hi ha els quarts col·locats que és aleshores quan el cap de colla decideix si l'estructura és prou sòlida i val la pena seguir pujant, o més val tornar a començar de zero. Si el cap de colla decideix que l'estructura és sòlida i entren els propers castellers (el proper pis per entendre'ns) és quan comencen a sonar les gralles.

No crec pas que us pugui transmetre el que em transmeten, però bé.... Com us deia, en sentir les gralles i veure com els castellers van pujant... la tensió puja, i en veure l'infant dalt de tot, i en aixecar el braç, que popularment és quan la gent veu que el castell està carregat, la cosa ja es desborda a la plaça.

Els castells em transmeten... no sabria com explicar-ho. Si teniu l'ocasió d'assistir en una jornada o veure-la per la televisió no us la perdeu. Veient la cara dels castellers, per a mi és la personificació de l'esforç, la solidaritat, la unió, la simbiosi, l'esportivitat, la barreja de cultures, races i fins i tot ideologies. Quan uns castellers es disposen a carregar un castell, no hi ha fronteres ni idees, ni colors que valguin. Tots ho fan tot per la coronació de l'enxaneta, per posar la cirereta al pastís.

I el més gran de tot plegat, és que en el món al qual vivim, sabent que avui dia és difícil gaudir d'aquest espectacle humà tant ben combinat, els castellers ens ho ofereix. I . Vaja, que entenc el que han fet a Xile, on utilitzen els castells a l'escola i en altres àmbits com a arma d'integració social i per inculcar valors humans.

Doncs avui s'ha celebrat la gran cita bianual del calendari casteller, el concurs de Tarragona; i ja en van 22 edicions. Avui, per quarta vegada consecutiva, han guanyat els Castellers de Vilafranca. Moltes felicitats.

Comentaris