El CAT a la matrícula

Creia que me’n podria estar però, com que tothom hi ha dit la seva i encara dura, faré el meu apunt. Posar el CAT a la matrícula? És legal? Sembla que han multat a gent per això, de manera que jo no li posaria. 

Sense ser jurista ni advocat, juguem-hi per anar a veure què diuen les lleis. I, per fer-ho, ens baixem el Reglamento general de Vehículos. Capítol VII sobre les plaques de matrícula (article 49): 

1. Las placas de matrícula deben corresponder a tipos homologados, conservar su poder retrorreflectante y ser visibles y legibles, de acuerdo con la reglamentación que se recoge en el anexo I. En las placas de matrícula deben figurar los caracteres que se indican en el anexo XVIII.

3. Queda prohibido que en las placas de matrícula se coloquen, inscriban o pinten adornos, signos u otros caracteres distintos de los señalados en el anexo XVIII, incluida la publicidad en el interior de las mismas. Se autoriza la utilización de un marco ajeno a la propia placa, el cual podrá ir grabado en la parte inferior con publicidad, siempre y cuando su contorno no exceda de 26 milímetros al borde del exterior de la placa. Asimismo, se prohíbe que en las partes anterior y posterior de los vehículos se coloquen placas complementarias no autorizadas o se fijen o pinten marcas o distintivos que por su forma, color y caracteres dificulten la legibilidad o puedan inducir a confusión con los caracteres reglamentarios de las placas de matrícula. 

Annex XVIII:
A. Matrícula ordinaria. 
Vehículos automóviles: 

El fondo de las placas será retrorreflectante, de color blanco. Los caracteres estampados en relieve irán pintados en color negro mate. 

En las placas de matrícula se inscribirán dos grupos de caracteres constituidos por un número de cuatro cifras, que irá desde el 0000 al 9999, y de tres letras, empezando por las letras BBB y terminando por las letras ZZZ, suprimiéndose las cinco vocales, y las letras Ñ, Q, CH y LL. 

Además, en la parte izquierda de la placa de matrícula se incluirá, sobre una banda azul dispuesta verticalmente, el símbolo de la bandera europea, que constará de 12 estrellas de color amarillo, y la sigla distintiva de España representada por la letra E de color blanco, de acuerdo con el cuadro 5 del presente anexo

Los automóviles matriculados en España en cuyas placas de matrícula figure la bandera europea y la sigla distintiva de España, cuando circulen por los demás países de la Unión Europea, no será necesario que lleven en su parte posterior el signo distintivo de la nacionalidad española previsto en la señal V-7 del anexo XI de este Reglamento. 

Tot plegat ha estat complicat de trobar amb tants reglaments, annexos... però la cosa sembla clara. 

Però el fons de la qüestió no és si l’hem de posar o no i no complir la llei. Sempre dic que les lleis són per complir-les. A mi n’hi ha moltes que no m’agraden. I moltes, donen la casualitat que van en contra dels interessos de Catalunya i no hi podem fer res mentre formem part d’Espanya. Solució? Doncs no formar part d’Espanya i fer les nostres pròpies lleis. Així de senzill. 

Posar el CAT a la matrícula, a banda que sembla ser que no és legal, és posar un pedaç a un problema. Mai millor dit. És com aquell que aprovava amb xuleta i es creia un bon estudiant perquè aprovava. Cadascú, que faci el que cregui oportú i que corri el risc corresponent. Jo, com a català i amb el desig que el meu país sigui lliure i pugui circular legalment pel món, no em conformo en posar un adhesiu per dissimular d’on -a molt pesar- formo part, sinó que el que vull és fer-ho de manera legal i que sigui reconegut arreu. Ja n'estic fart de coses de fireta i vull coses de veritat! És a dir, no cal esmerçar-se perquè la gent posi el CAT a la matrícula, sinó perquè el govern i la societat treballin per la independència de Catalunya i, d’aquesta manera, poder fer el nostre propi reglament general de vehicles i puguem posar el nostre CAT de manera elegant, legal, reglamentada i ben bonic.

A mi tampoc m'agrada, és per això que continuaré treballant per tenir un estat i matrícula pròpia i no haver de posar pedaços.


Comentaris

 1. D'acord, tenir un Estat és la solució. Per fer-ho haurem de transgredir moltes lleis espanyoles i si incomplir-ne de petites ja ens fa por no se com ens ho farem amb les grans.
  Quan una llei es absurda, injusta o no ens representa, el que s'ha de fer és incomplir-la, encara que només sigui per marcar el territori i demostrar que no acceptarem imposicions.
  Si no ens veiem amb cor de creuar un toll, què farem quan ens trobem un riu?

  ResponElimina
 2. Jordi,
  jo no ho acabo de veure així. Quan una llei és absurda, injusta o no ens representa, cal treballar per canviar-lo i que deixi de ser absurda, injusta o que ens representi.
  Just al contrari. Molt valents per dir que la gent es posi el CAT però per declarar la independència ja els hi costa més.

  Salutacions i gràcies

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada