La propietat intelectual i l'SGAE

Aquests dies no paren de passar coses i no tinc massa temps per valorar-les totes. Una d’aquestes són els nou detinguts en l'operació policial a l'SGAE, cosa que m’ha fet recordar el que vaig escriure en una PAC de la UOC sobre la propietat intel•lectual. 

Crec que el coneixement i la cultura és un gran bé i que, en certa mesura, és un patrimoni de tots i per a tots que ens fa, alhora i a tots, molt millor i ens facilita les coses en molts àmbits. No estic dient que tot plegat sigui xauxa, però penso que sovint, el concepte de prohibir i restringir és massa present.

Jo parteixo de les següents premisses::
  • El coneixement és un bé de tots i per a tots,
  • Feta la llei, fet la trampa,
  • No s’hi val fer un producte (obra), i viure’n tota la vida sense fer res més.
  • Cal un reconeixement als autors

És a dir, el que ens fa avançar com a societat, com deia, entenc que és el coneixement de les coses, la cultura, dels fenòmens, la posada en comú d’idees, filosofies... coneixement i el fet de compartir. En definitiva, sempre veuen més 4 ulls que no pas 2, i és per això que entenc que el coneixement s’ha de compartir amb tothom perquè pugui créixer. Hauríem de tenir tots plegats com una relació simbiòtica, on la lliure expressió d’idees i coneixements ens enriquís a tots.

Per altra banda, sempre que surt una llei, en breu ja hi ha una trampa. Penso que és millor esforçar-se en millorar una obra que no pas en fer-la poc accessible i haver-ho de fer il•legítimament. No oblidem una cosa: qualsevol cosa protegida, automàticament es converteix en desig dels que la volen desprotegir; i sovint, per no dir sempre, ho aconsegueixen.

Això no vol dir, però, que estigui a favor de plagis i no respecti els drets d’autor. Tot autor mereix ser respectat, reconegut i, a la meva manera d’entendre, la seva obra ha de se coneguda i reconeguda pels seus mèrits i no pels d’altres. En les llicències GPL o creative commons generalment hi posen els autors i, generalment, tothom ho respecta. Tampoc trobo bé que algú tregui benefici comercial i propi amb creacions d’altri; això no vol dir que aquest pugui donar un servei en funció de la creació de l’altre (en el cas de la informàtica, això englobaria el programari lliure).

Finalment, el que tampoc trobo bé és que perquè algú hagi fet una obra, pugui viure’n tota la vida. Si l’obra està protegida, no es deixa copiar ni res, l’obra mai millorarà, l’autor s’estancarà i això pot provocar que el mateix autor perdi talent perquè no es veurà mai obligat a innovar i produir coses noves. Per posar un exemple, el dels músics. No és el mateix fer un obra a un estudi, que un directe; on penso que s’ha de guanyar majoritàriament el sou, és amb el dia a dia (directe) com intentem fer tots; si, posem pel cas, permet que la seva música sigui baixada i distribuïda lliurement per internet (cada  vegada ho fan més artistes i grups com Pep Poblet i els recents i exitosos Catarres), sempre podrà guanyar molt més en els seus directes, car hi haurà molta més gent que, després d’haver-los escolat, voldrà anar-los a veure. 

Finalment, això de lSGAE. Ja hi havia indicis que això podia ser com pinta que pot ser. Recordo un reportatge del 30 minuts que ja parlava de les males pràctiques i que molts autors volien desvincular-se’n perquè hi sortien perdent; o més concretament, el repartiment de beneficis no era gens equitatiu. Ja es veurà com acabarà, però crec que l’usuari hi sortirem guanyant. Un apunt, si no vaig errat, l’advocat que porta el cas és el mateix que va rebre una sentència favorable del Tribunal de Justícia de la UE sobre el cànon digital espanyol. Si tampoc m’erro, era un dels caps de llista del partit Pirates de Catalunya a les darreres eleccions autonòmiques. Vull dir que, no seria la primera vegada que guanya el pols a l’SGAE.

Tot plegat, si ha de ser pel creixement del coneixement, la cultura i fer complir la llei, benvingut sigui.

Comentaris