Google+

Bé, no cregueu que visc fora d’aquest món i no m’he adonat que Google ha estrenat fa uns dies una nova xarxa social. El que passa és que entre que ha costat uns dies poder-hi accedir i tothom ja hi ha dit la seva, no crec que aporti res nou. Com a molt, puc donar-ne la meva opinió.

En primer lloc, deixeu-me recordar una entrada que vaig escriure a finals d’octubre del 2008 sobre Facebook on el darrer paràgraf pronosticava (el podeu llegir complet aquí):

"Tot plegat crec que al Facebook li poden acabar passant un parell de coses. 1) que passi d'un estat de moda a la de la ignorància més absoluta; no sé si algú recorda aquella gran xarxa social que s'anomena Second Life on podies crear-te una segona vida a través d'un personatge i també intercanviar experiències amb la resta de la xarxa mundial. És clar que en aquell cas hi havia la incomoditat de baixar-se una programari per instal•lar-te'l i en el cas de Facebook, via web, no. O 2), que encara tingui més èxit del que té i ho acabi comprant Google com ja va fer amb Youtube o aquest mateix gegant li creï la competència".

Doncs la competència sembla estar servida! Reflexionem una mica sobre Google+; les meves primeres impressions després d’un cap de setmana i tenint en compte que està en fase de proves:
  1. L’accés va ser més o menys complicat. Ara sembla que ho ha resolt i tothom que tingui un compte de Google ja podria entrar-hi des d’aquí. Posar restriccions d’accés pot fer desistir a molta gent i a d’altra motivar-la encara més; ja sabem que allí on no s’hi pot entrar sempre és més desig de tot el que es públic. Què guanya? No ho sé.
  2. Un cop entrat és senzill, fàcil, amè... el més pur estil Google. Qui hi vulgui trobar per on es pot complicar la vida, difícilment ho trobarà. L’aparença és com la del Facebook, però no té tantes coses. Té -diríem- just les que necessita. La majoria de coses hi tens accés amb pocs clics.
  3. Barreja Twitter + Facebook. Al timeline hi pots anar penjant el que vulguis, però no pots penjar res al mur de ningú. És a dir, es comporta com el Twitter, però sense limitació de caràcters. Hi podem posar text, fotos, vídeo, enllaços... Tot plegat, ho podem compartir amb qui vulguem. Aquest fet, el de compartir, és una de les grans novetats: els cercles.
  4. Cercles. Segurament us heu trobat que voleu compartir una cosa amb els de la colla, però no pas amb els de la feina; o a l’inversa. Gooogle+ ens ho posa fàcil. A mesura que anem fent amics o anem seguint a gent, els podem posar en cercles com per exemple: amics de l’institut, amics de la feina, millor amics, amics de la facultat, millors amics per sempre, amics de l’escola, amics, amics del col•legi, amics propers … o qualsevol altre que se’us acudeixi. Alhora de compartir escollim amb qui i com.
  5. Quedades. Doncs el mateix, que voleu fer una videoconferència amb un cercle?, doncs Google+ també ens posa fàcil a través de la webcam i micro.
  6. Google+ al mòbil. Per si tot això fos poc, ja tenim aplicació per Android i properament la llançaran pels que aneu amb Iphone. Hi ha pràcticament el mateix.

7. Feedbacks. Com que és de prova, tenim l’opció de comentar-ho als senyors de Google. A baix a la dreta ens surt un botonet per informar del que no ens està bé o dels errors. Google és conscient que s’ha d’acomodar a les preferències dels seus usuaris. Per altra banda, també és per això que l’estrena amb un “grup reduït” de persones perquè el testegin.

Com tot, sempre és millorable. Des del meu punt de vista, hi he trobat a faltar una cosa que sí que tenia el Google Buzz (el Google Buzz també és dins de Google+ i no acabo d’entendre massa bé per què). Configurat degudament, al Google Buzz ens hi poden sortir directament les entrades que fem tant a Twitter, Facebook, Blogger, Reader … És a dir, no cal que pengem una cosa al Blogger i llavors ho pengem al Buzz. En el cas del G+ sí. I no m’agrada. Crec que en comptes d’haver-hi una pestanya exclusivament pel Buzz, ja t’hauria de sortir directament tot el del Buzz al timeline personal; per agilitzar-ho encara més.

Una altra de les mancances que hi he trobat, és que no podem penjar res al G+ des del GReader. Com us deia, sí que es penja al Buzz, però l’interessant seria que es pogués penjar directament al timeline. Ja he llegit algú que fins i tot planteja la possibilitat que, a més de les entrades del Blogger, també t’hi sortissin els comentaris de la gent. Gran idea. Tot plegat faria créixer encara més la xarxa. Com també seria una gran idea vincular tots els productes de Google a la nova xarxa. Us imagineu fer un full de càlcul i compartir-lo amb un cercle? O un esdeveniment d’un dia? Segurament ja arribarà un dia o altre.

De moment només això. Té altres coses que les podeu veure a mesura que hi aneu navegant, però jo comento aquestes. I tindrà futur? Jo espero i desitjo que sí. La primera reflexió és que  “és una xarxa més” però, no ho és. És la de Google i, pel simple fet que sigui Google ja és un gran què. Això em fa recordar, i em posa els cabells de punta i la gallina de piel, tot el que Google té de mi. Si aneu a Configuració de Google+ / Perfil i privadesa / Tauler de control, veureu tot el que teniu a Google i tot el que Google sap de vosaltres: correu, contactes, documents, el que llegiu amb el GReader, blocs i entrades, agenda... Així, de cop, fa una mica de basarda...

En fi, esperem que surti bé. Particularment aniré deixant de banda Facebook per entrar més en Google+. El Twitter.... encara no ho sé. Espero i desitjo que aquesta vegada surti bé i la gent hi pugi a cavall. Una vegada en un twit vaig llegir quelcom semblant a “al Facebook t’hi trobes amb la gent que vas anar a l’escola; al Twitter amb la que t’hauria agradat anar-hi”. Què serà de Google+? Espero trobar-hi més gent de perfil Twitter que no pas de Facebook. Llarga vida a Google (de moment i mentre sigui així).

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada