Braveheart

Braveheart, quina gran pel·lícula. Ahir la van fer a Cuatro. Generalment a Cuatro i a d’altres cadenes privades, solen fer les versions esteses de temps però no de pel·lícula; vull dir que fan anuncis i de tant en tant fragments del film. Però ahir fou diferent; de veritat que devia ser la versió estesa del film perquè, tot i acabar molt tard, no em va donar la sensació que fessin molts talls i de molta durada. 

Ja vaig escriure una vegada sobre Braveheart (podeu llegiu-lo aquí) i, ahir, a banda de recordar-ho, també vaig recordar que alguna vegada també m’ha vingut al cap el o els motiu/s pels quals a Catalunya, no tenim encara el nostre particular Braveheart a la pantalla gran. Com diria aquell, per què? 

Per què no s’ha fet mai una superproducció ben feta de Guifré el Pilós, que molts el situen en el naixement de Catalunya perquè fou el darrer comte nomenat pels reis francs i el primer a donar herència als seus dominis territorials. O de Jaume I El Conqueridor. Ell fou el que va fer una Catalunya triomfant, rica i plena. Sense ell, mai hauríem arribat a expandir-nos pel llarg i ample de la Mediterrània. 

Però llavors se’m generen dubtes. Us va agradar Serrallonga? A mi no. Ermessenda? Bé que la van fer millor però, si tot el que podem fer és això... A mi m’agradaria un Braveheart de veritat. Tinc entès que Mel Gibson va realitzar el projecte de Braveheart per …. com ho podríem dir, amor a l’art? Vull dir que darrera de tot i va veure una causa i va creure convenient defensar-la. No és igual de defensable la causa dels catalans? La nostra causa? Us imagineu que algun Mel Gibson ens fes una superproducció d’una de les etapes de la nostra història? Això ens donaria un ressò internacional espectacular. Bé, de fet, el mateix que va donar als Escocesos. Per què, de fet, si mai l’acaben fent els de Televisió de Catalunya, qui posaran d’actor protagonista per tal que la pel·lícula tingui un ressò internacional? D’actors reconeguts internacionalment, ara mateix només em ve al cap Sergi López. I qui la dirigiria? També se m’acut un director reconegut, com sempre, fora de les nostres terres: Albert Serra. Però si ho fessin directors i autors de casa, ho acabaríem veient sempre els mateixos. Caldria que la fessin des de fora. 

Això, avui, no és més que un desig, una il·lusió, un somni però, si els rumors diuen que gràcies a Eudald Domènech es va traduir Harry Potter al català, per què no podria passar que algú altre tingués o fes algun contacte i, algun dia, tinguem el nostre propi Braveheart? 

PD: tot i tenir contactes, descarto Jaume Roures amb la seva productora i Woody Allen; no els veig fent apologia de la història de Catalunya.

Comentaris